До края на този месец Индия ще бъде най-многолюдната страна

...
До края на този месец Индия ще бъде най-многолюдната страна
Коментари Харесай

ООН: До края на месеца населението на Индия ще бъде най-голямото в света

До края на този месец Индия ще бъде най-многолюдната страна в света, изпреварвайки застаряващия Китай, заяви в понеделник Организация на обединените нации, представена от " Асошиейтед прес " и Българска телеграфна агенция.

Новината идва в миг, в който Индия се популяризира като изгряващ интернационален състезател като хазаин на тазгодишната среща на върха на Г-20. Тя също по този начин се трансформира във все по-привлекателна дестинация за мултинационални компании, които се стремят да понижат зависимостта си от Китай.

До края на април популацията на Индия се чака да доближи 1.425 милиарда души, което значи, че то ще се изравни, а по-късно ще надмине това на континентален Китай, се споделя в известие на Департамента по стопански и обществени въпроси на Организация на обединените нации. Прогнозата се основава на последните им оценки за международното население.

 Живеят по-дълго, само че понижават: Европейците, съпоставени с останалия свят Живеят по-дълго, само че понижават: Европейците, съпоставени с останалия свят

Не е ясно по кое време тъкмо популацията на Индия ще надмине това на Китай. Възможно е това към този момент да е станало. Демографите споделят, че рестриктивните мерки на данните за популацията не разрешават да се пресметна точна дата.

В от предходната седмица се предвижда, че доникъде на годината Индия ще има с 2.9 милиона души повече от Китай, само че това се основава на моментни данни за популацията при започване на годината и в средата на годината. Вчерашното известие се базира на разбор, който се пробва да оцени по кое време тъкмо ще стане промяната на местата в класацията по население.

Индийското държавно управление, което не е провеждало броене от 2011 година, не е коментирало публично оценките, показва АП.

Младите служащи, които от 90-те години на предишния век заливат китайските градове, с цел да заемат работни места в заводите, са главен фактор за взрива, който трансформира Китай във втората по величина стопанска система в света.
Населението на Китай обаче доближи своя връх през 2022 година и от този момент стартира да понижава. До края на века популацията на страната може да спадне под 1 милиард души, твърди Организация на обединените нации. Възрастното население на страната се усилва, до момента в който раждаемостта продължава да спада - от 1.7 бебета на жена през 2017 година до 1.2 през 2022 година, сочат данни на Организация на обединените нации.
За разлика от Китай, Индия има най-голямото младо население в света, по-висок коефициент на раждаемост и се следи непрекъснато понижаване на детската смъртност.

Експертите обаче внимават да не сигнализират за претъпканост, защото коефициентът на плодовитост в страната непрекъснато понижава - от над пет раждания на жена през 60-те години на предишния век до две през 2022 година Очаква се популацията на Индия да спре да се усилва и да се стабилизира към 2064 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР