До края на този месец фирмите, независимо дали са, или

...
До края на този месец фирмите, независимо дали са, или
Коментари Харесай

Данъчните следят сделките във Фейсбук

До края на този месец компаниите, без значение дали са, или не са регистрирани по Данък добавена стойност, би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите информация за употребяваните от тях софтуери в комерсиалните обекти, оповестява "Борба ".

Наредбата Росен Бъчваров изясни по този начин: „ Наредбата е дискусионна и бизнесът реагира отрицателно, тъй като концепцията ни е да не се укриват приходи, в последна сметка парите не отиват просто в Национална агенция за приходите, те финансират публичните потребности. Най-рисковите браншове към момента са търговията на дребно, хотели и заведения за хранене, увеселителни заведения, услуги, където към момента огромна част от приходите не се заявяват.

Най-важният краен период, който следва, е краят на януари, когато всички търговци, които употребяват програмен продукт за активността си, би трябвало към този момент да са въвели новия програмен продукт, както и всички условия и нормативи. До края на януари ще бъдат въведени и новите касови бележки на бензиностанциите, които ще би трябвало да съдържат детайлности за осъществената продажба “.

Прогнозите за всеобщи банкрути не се сбъднаха, а тези средства, които би трябвало да излязат на ярко, са нужни не на Национална агенция за приходите, а за финансиране на всички публични потребности – добави Росен Бъчваров.

Според него над 300 млн. лева годишно не са постъпвали в държавния бюджет точно от онлайн търговията. „ Тя е електронна единствено на половина, а за доставка се изисква пощальон.

Куриерските компании са свързани с нас и по този начин наблюдаваме всички колета и направляваме обстановката. Не може едни да заплащат налози, наеми и така нататък и да работят на ярко, а други да карат просто по този начин и да ги конкурират нелоялно”, изясни още представителят на приходната администрация.

Дори да търгувате през големи международни платформи като eBay, също би трябвало да отчитате продажбите си. Това обаче важи за хора, занимаващи се с комерсиална търговия. “Най-популярните платформи за издание на разгласи за физически лица и търговци, като OLX и “Базар”, не са електронни магазини по формулировка.

Те са най-общо казано цифрови електронни платна за разгласи, на които хората афишират движимостите, които продават. Електронен магазин е място, където непосредствено можете да си купите нещо, да го сложите в кошница и да го платите най-често с дебитна или кредитна карта. Така че тези промени няма да обиден жителите, които продават колелото си или остарелия мобилен телефон”, съобщи още Бъчваров.

Ако обаче продавате комерсиално или правите търговия през огромните международни платформи, в които безусловно човек може да сътвори магазин през профила си, то тогава попадате под удара на регламентите и надлежно от вас се изисква да синхронизирате активността си с новите условия за отчитане пред Национална агенция за приходите.

Вече има към 300 хиляди фискални устройства, които дават отговор на новите правила. Най-общо казано, те изискват всеки програмен продукт, който се употребява в търговски обект, да не разрешава да се краде, т.е. да се укрива оборот.

Отделно се дава опция всеки жител, който има на телефона си мобилното приложение на Национална агенция за приходите, да сканира всяка една касова записка по нейния QR код и да види дали тази записка е същинска, осъществявайки някаква форма на цивилен надзор, обясниха от Национална агенция за приходите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР