До края на този месец декември имаме право да се

...
До края на този месец декември имаме право да се
Коментари Харесай

Ето докога можем да сменим личния си лекар

До края на този месец декември имаме право да се преместим при нов персонален доктор, в случай че не сме удовлетворени от работата на остарелия. Това напомни Д-р Христо Димитров в " Денят на Фокус “ по радио " Фокус “ . Част от пациентите не знаят, че имат правото в този момент да сменят персоналния си доктор – през декември и през юни всяка година. Могат да изберат различен общопрактикуващ доктор от цялата страна.

" Първо би трябвало да са здравноосигурени – да са внасяли здравните си вноски постоянно. Второ, би трябвало да носят синята си здравоосигурителна брошура. Ако имаме малко дете, родителят би трябвало да занесе неговата здравна брошура при определения нов доктор и да даде на този доктор лист или извлечение от имуниизациите, направени досега “, сподели Димитров.

" Важно е да продължим вярната грижа за детето. Най-добре би било родителят да вземе от офиса на здравноосигурителната каса този документ. Важно е да кажем, че на това има право родителят, към който е записано детето в здравната система. Извлечението от здравното досие на детето се получава посредством неповторим код. Така се заобикаля разнасянето на хартиени документи от един лекарски кабинет в различен “, разясни още той.

При хронични болести е належащо на новия доктор да се дават всички съвещания и проучвания в тази връзка досега. С показване на синята брошура отвън обитаемото място и здравния регион, в който нормално се намираме, можем да употребяваме помощта на всеки персонален доктор в страната. Трябва да помолим за обзор при потребност в изключително състояние., даде детайлности по тематиката доктор Христо Димитров

Ако установим, че здравноосигурителните ни права са нарушени, би трябвало да подадем сигнал в здравната каса – в съответната районна здравна ревизия също, сподели още събеседникът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР