До края на тази година Столичният общински съвет ще е

...
До края на тази година Столичният общински съвет ще е
Коментари Харесай

Забрана за движението на каруци в цяла София обмисля общината

До края на тази година Столичният общински съвет ще е измислила по какъв начин да забрани придвижването на каруци в града. Това сподели общинският консултант Симеон Славчев, по време на днешното публично разискване на плана за разпоредба за публичния ред, на която е съвносител.

По думите на Славчев към този момент има образувана работна група, която до края на тази година ще предложи промени в Наредбата за придвижване по пътищата в столицата, с която каруците " при всички положения да бъдат напълно неразрешени ". Според настоящите наредби каруците могат да се движат свободно в града, само че без да навлизат в центъра.

Проектът за промени в наредбата за публичния ред, която беше разисквана през днешния ден, планува забрани за осъществяването на търговски и промишлени действия след 22 часа в здания в режим на етажна благосъстоятелност, строителните действия по градежи в почивните дни, изгарянето на гуми, кабели и пластмаси, разбъркване на парковата мебел - пейки, кофи за отпадък, табели, късането на некролози.

Алкохолът може и да не е проблем

Документът доби известност с препоръчаната санкция от 100 до 300 за пиянство на алкохол по улици, тротоари, площади, градинки и паркове, което води до нарушение на публичния ред.

По време на разискването общинският консултант от партия " Глас национален ", която е в " Политическа група 5 " в общината, Венци Мицов уточни, че публичният ред може да бъде нарушаван и от хора, които пият минерална вода. Според него частта за консумирането на алкохол би трябвало да отпадне, а наказания да бъдат налагани на всички, които нарушават реда.

В отговор ръководителят на комисията по публичен ред и съвносител на плана Иван Илиев (ГЕРБ) сподели, че тази мярка или ще бъде прецизирана, или ще отпадне от проектонаредбата.

След 22 часа - тишина

В проектонаредбата е записано, че след 22 часа в здания в режим на етажна благосъстоятелност се не разрешават " шумните увеселения ", свиренето на музикални принадлежности, осъществяването на комерсиална активност. Някои от присъстващите се възпротивиха, че възбраната ще засегне доста от денонощните аптеки, магазините, заведенията за хранене и заведенията, които са ситуирани в жилищните кооперации.

По думите на Атанас Димитров, който е ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, това предложение е в несъгласие на други нормативни актовете регулиращи комерсиалната действия. Той уточни като неточност на общинските съветници, че не са присъединили представители на комерсиалните браншови организации при основаването на наредбата.

Все отново е шумно

По време на разискването доста жители се оплакаха, че в проектонаредбата липсват ясни и съответни ограничения за оправянето с шума в столицата. Според изявленията главните " дразнители " са циганските сватби, климатиците и хладилниците пред магазините за алкохол и хранителни артикули.

Един от изказалите се изиска в наредбата да бъде включена възбрана за провеждането на концерти на обществени места, което провокира възмущението на множеството присъстващи. Той обаче предложи и Столичната община да изготви шумова карта на града, което беше признато позитивно.

Следващото разискване ще се организира на 26 октомври от 16:30, като дотогава жители могат да изпращат мнения и оферти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР