До края на тази година ще стартира процедура за набиране

...
До края на тази година ще стартира процедура за набиране
Коментари Харесай

Зам.-министър Манолев: Стартиращи компании ще могат да ползват 67 млн. лв. финансиране по ОПИК


До края на тази година ще започва процедура за набиране на планови оферти " Насърчаване на предприемачеството ", която е ориентирана към започващи предприятия. Общият бюджет по нея е 67 млн. лева като размерът на финансирането ще бъде до 391 хиляди лв.. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на церемонията за връчване на премиите на Central European Startup 2017 година

„ Предприемаческата самодейност в начална фаза в България през днешния ден е към 3,5% по данни от националния отчет на JEM за 2015/2016, само че може да се регистрира, че относително огромен % от започващите предприятия съумяват да оцелеят задоволително дълго, с цел да станат одобрен бизнес “, сподели Александър Манолев. По думите му политиката на Министерството на стопанската система е да предизвиква и подкрепя тези бизнесмени, с цел да могат да се обединят всички нужни запаси – финансов капитал, хора, бизнес модел, тактика, които са нужни за превръщането на една иновация или концепция в жизнерадостен бизнес.

„ На база написаните в стратегическите документи ограничения осъществяваме разнообразни стратегии в поддръжка на започващите предприятия “, добави заместник-министърът. Пример бе даден с плана “Техностарт”, който е ориентиран към младежи с жизнеспособни и новаторски бизнес хрумвания. По него те могат да получат финансова помощ за пускане на бизнес като към този момент са предоставени над 600 хиляди лева за започващи компании. В момента е в ход третото му издание с бюджет от 270 хиляди лева, стана ясно от неговото изявление.

Зам.-министър Манолев поздрави уредниците като означи, че „ сходни начинания са доста значими тъй като те освен демонстрират положителния образец, само че и слагат предприемчивите хора в центъра на вниманието, което ще въодушеви и други да тръгнат по техните стъпки. “ Специално внимание бе обърнато и на Асоциацията на започващите предприятия, която неотдавна бе учредена в интензивно партньорство с Министерството на стопанска система, като организация, която си слага за цел да предизвиква предприемаческата самодейност и внедряването на повече нововъведения.

Заместник-министър Манолев връчи премията „ Стартъп на годината " на компанията „ Coursedot “. Тя създава онлайн платформа, посредством която свързва корпоративни и самостоятелни клиенти, които търсят IT образования за чиновниците си, с тренинг компании и инструктори. В момента през нея се оферират над 35 000 IT курсове, като работи дружно с над 430 обучителни компании и 2000 инструктори. Чрез нея се демократизира целия развой на избор на образования и дава достъп на компании до стратегии, благоприятни условия и цени, които те мъчно биха намерили сами. Изборът на бранша не е инцидентен: съгласно последни изследвания единствено през 2016 година пазарът на IT образованията в целия свят е достигнал 27 милиарда $, означиха уредниците.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР