До края на тази година не се очаква поемане на

...
До края на тази година не се очаква поемане на
Коментари Харесай

Тегленето на дълг за тази година свърши, догодина вдигат лимита двойно

До края на тази година не се чака вдишване на нов държавен дълг, само че през идната 2022 година, служебният кабинет желае да вдигне над два пъти лимита за изтегляне на нови заеми. Това излиза наяве от известие на Министерство на финансите, оповестено на формалния уебсайт на ведомството.

В интервала януари-ноември тази година бяха извършени 11 аукциона за продажба на държавни скъпи бумаги (ДКЦ) на вътрешния пазар, посредством които страната пое нов дълг за общо 3.8 милиарда лв.. Това съставлява осъществяване на 84.4% от заложения предел в бюджета за тази година, който възлиза на 4.5 милиарда лв., показват от финансовото министерство, като прецизират, че през годината не са издадени облигации на интернационалните финансови пазари.
Държавата изтегли дълг за нови 500 млн. лв. ден след балотажа за президент
Държавата изтегли нов дълг в размер на 500 млн. лв. ден след балотажа за президент. Това бе петият следващ аукцион за набиране на дълг...

От министерството декларират, че до края на годината не се планува изтегляне на нов дълг. В плана за бюджет за 2022 година обаче е заложен предел на оптималния размер на новия дълг от „ към 10 милиарда лв. ”, което е над два пъти по-високо ниво от сегашния предел от 4.5 милиарда лв.. От известието излиза наяве, че с част от планувания дълг ще се финансира недостига през 2022 година, обвързван с разноските за обществени политики.

Служебният финансов министър Валери Белчев уточни през тази седмица, че в плана за бюджет за идната година е планувано запазването на ограниченията за поддръжка, наложени поради пандемията, в това число изплащането на добавка в размер на за всички пенсионери за първите 6 месеца на годината, както и на минималната работна заплата, майчинските и.

„ През декември не се чака вдишване на нов държавен дълг. В плана на бюджет за 2022 година също е планувано издаване на държавни скъпи бумаги. Заложеният предел е към 10 милиарда лева, като те ще бъдат изхарчени за рефинансиране на остарял дълг, финансиране на планувания бюджетен недостиг през 2022 година, който е обвързван с реализирането на политики в обществената сфера, възобновяване и развиването на бизнеса. Останалата част ще се употребява за набирането на запас за застраховане на директните заплащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България. ”, написа в известието.

Министерството на финансите дава да се разбере, че няма да се откаже от да внесе план за бюджет за идната 2022 година, макар, че новото държавно управление явно остана ненадейно от хода на служебния кабинет.
Какво ще стане, в случай че настъпи 2022 година, а България няма държавен бюджет?
България към момента няма импортиран план за държавен бюджет за идната 2022 година. Основна причина за това бяха поредицата от Народното събрание...

„ В осъществяване на условията на Закона за обществените финанси, Министерството на финансите ще съблюдава периодите, които са планувани за разискване на плана за бюджет 2022 година и ще го показа на 47-то Народно заседание. Законът е планувал периоди и механизми за разискване и внасяне на ремонти, които да дадат опция за реализиране на политиките на новото постоянно държавно управление. ”, написа в известието.

Още:

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР