До края на тази година държавна агенция Архиви ще публикува

...
До края на тази година държавна агенция Архиви ще публикува
Коментари Харесай

До края на годината агенция "Архиви" ще публикува документи на д-р Георги Димитров

До края на тази година държавна организация " Архиви " ще разгласява архива на българския политик доктор Георги Димитров. Документите са главно преписка и са предоставени на организацията от Анастасия Мозер - негова щерка.

Днес тя и ръководителят на организация " Архиви " Михаил Груев подписаха съглашение за безплатно даване на архива. Документите ще бъдат оповестени в два тома, като работното заглавие е " Из персоналния списък на доктор Г. М. Димитров ".

Груев заяви и че организацията е разгласила собствен внушителен албум – " България и Европа ". Той събира документи, фотоси, гравюри и фрагменти от държавните архиви, отдадени на европейското въздействие в България. Изданието е качено на уеб страницата на организацията, като има CD на британски и български.

На уеб страницата на организацията към този момент има и нова графа - " Еврейската общественост в България ". В нея са включени над 9000 нови документа, даващи информация за евреи, прекосявали през границите на страната в интервала 1939 ‒ 1945 година По думите на Груев те ще са в помощ на наследниците, които 70 години след края на Втората международна война не престават да търсят информация за предците си.

Д-р Георги Димитров (1903 - 1972 г.), водач на Български земеделски народен съюз " Пладне ". Поддръжник на Отечествения фронт след преврата на 9 септември 1944 година Умира във Вашингтон, където съумява да избяга благодарение на американския дипломат в България, тъй като е бил застрашен от политически развой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР