До края на светлата част на деня ще бъде възстановено

...
До края на светлата част на деня ще бъде възстановено
Коментари Харесай

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Нашите екипи продължават да работят без прекъсване

" До края на светлата част на деня ще бъде възобновено електрозахранването по останалите места в страната. Това са нашите прогнози, защото сме огледали терена и към този момент знаем какво остава да се извърши като мероприятия ", заяви в изявление за Агенция „ Фокус “ основният действен шеф в „ ЧЕЗ Разпределение България “ Виктор Станчев.

- Господин Станчев, до каква степен стигнаха възстановителните действия по електроразпределителната мрежа в Северозападна България?

- Нашите екипи не престават да работят без спиране. Както знаете, ситуацията беше доста динамична и много усложнена поради неприятните метеорологични условия. Мога да кажа, че нашите екипи се оправиха сносно. Адмирации за тяхната работа, защото през последните две денонощия имаше непрекъснато хора на терен по електропроводите, с цел да можем да възстановим, доколкото можем, по най-бързия метод електрозахранването на нашите клиенти.

Трябва да се има поради, че селищата са без зареждане, защото има голям брой скъсани проводници по трасето, за което е належащо ръчно да се носят материали, стълби. Всичко това става от дирек на дирек. Теренът е доста кръстосан и рисков, само че все пак сме подсигурили нужния брой чиновници, които да обезпечат този развой.

- Колко екипа отстраняват повредите и които са най-засегнатите места?

- Продължаваме да се борим със снежната буря за възобновяване на зареждането на още няколко селища в Община Враца. Към обяд в събота това са селата Тишевица, Вировско, Горно Пещене и Веслец. В Област Враца сме заели 56 ел. монтьори, които са на терен и обезпечават и работата по засегнатите селища и в Община Мездра. Там изцяло или отчасти прекъсвано зареждане са осем обитаеми места. Те се зареждат от два извода, по които сега работим. Ремонтирането на двата извода, ще възвърне електрозахранването в селата Горна Бешовица, Долна Кремена, Дърманци, Кален, Цаконица, Лик и Горна Кремена. Да не забравяме и Община Роман. Там също работим и все още без зареждане са шест обитаеми места, като там ситуацията е сходна на тази на терен в Община Мездра.

- В какви размери са възстановителните работи?

- Ще дам образец, с цел да се разбере за какви размери става въпрос. През последните два дни са възобновени проводници на 32 места по електропровода. Възстановени са два желязорешетъчни стълба и един железобетонен дирек.

Това са стълбове за 20 kW. Паралелно с това са сменени 41 изолатора и 23 конзоли. Това е доста сериозен размер работа, защото всичко това се прави в кръстосан терен и напредването на нашите екипи е затруднено. Искам да уверя и жителите от тези обитаеми места, че през днешния ден до края на светлата част на деня ще възстановим зареждането. Това са нашите прогнози, защото сме огледали терена и към този момент знаем какво остава да се извърши като мероприятия.

Другата част от обитаемоте места, където продължаваме да работим, с цел да можем да възстановим зареждането, това са селата Боденец, Върбешница, Крапец, Ослен, Криводол и Руска бела. В тези селища също до края на деня ще възстановим електрозахранването.

Там обстановката е сходна – с голям брой скъсани проводници. Имайте поради, че там имаше доста съществено обледяване на проводниците и от личната си тежест проводниците бяха скъсани и паднали на земята. За всяко това нещо е належащо да бъдат наставени, да бъдат осъществени механически мероприятия за закрепване.

- Това ли е главната причина за повредите по мрежата в Западна България - обледяването? Все отново зимата е нормален сезон за България.

- Нашата процедура демонстрира, че когато е усложнена зимната конюнктура, да вземем за пример това събитие, което се случи – внезапна смяна на температурата, от топло време, дъжд и прекосяването му в сняг, се получава едно от най-негативните феномени, които вредят доста на въздушните електропроводи – това е обледяването.

Знаете, че тогава се получава това, че един филм се натрупва към проводника и той безусловно става с диаметър към 10 сантиметра, особено по този начин бяха в общините Мездра, Роман и Враца. Това води до разкъсване на тези проводници, чупене на изолаторите, посредством които проводникът се закрепва и счупените стълбове, които не са понесли този огромен товар, на който са били подложени. Това е повода, заради която това се случва от време на време.

Може би през 5, 10 години се случва това събитие, само че този път беше на доста огромна повърхност. На места в този регион снежната завивка доближава сред 40 и 50 сантиметра. На някои места и повече, защото има навявания от преспи.

- Как реагирате на тези условия?

- Ние сме заели наши сътрудници, които са от други обитаеми места, отвън тази територия на Област Враца, с цел да можем да ги подкрепим, защото доста от мероприятията, които правим, се вършат безусловно пешком. Ръчно се носят материали до съответните електропроводни линии: стълби и всички помощни материали, с цел да можем бързо и дейно да обезпечим процеса.

Паралелно с това употребяваме и АТВ-та и техника, с която да се придвижваме, само че и там потреблението на такава техника е лимитирано, защото теренът е доста кръстосан и през долове и дерета всичко става ръчно. Там не може да престъпи даже и такава техника.

Именно това са най-затруднените региони, защото чисто в исторически проект електропроводите са изграждани по допустимо най-кратката линия от захранващите подстанции до обитаемоте места. Знаете, че на доста места електропроводите не са около пътищата, с цел да се обслужват елементарно. Но това е в исторически проект. Така са построени и сега можем само да поддържаме тези уреди.

*Източник: www.focus-news.net
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР