До края на следващата седмица са осигурени тестовете за COVID-19, ...

До края на следващата седмица са осигурени тестовете за COVID-19,

За още една седмица има тестове за малките ученици

До края на идната седмица са обезпечени тестванията за COVID-19 , които подсигуряват присъственото образование на учениците от I до IV клас в цялата страна, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

През последните дни районните ръководства на образованието получиха общо 310 200 пробата със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените проби от началото на акцията досега стават 1 076 200.
 Заради липса на проби МОН предлага зелен документ за огромните възпитаници
Заради липса на проби МОН предлага зелен документ за огромните възпитаници

В момента проби има единствено за учениците до 4 клас до края на седмицата

Над 1 млн. проби на седмица са нужни, с цел да се възвърне присъственото образование на всички възпитаници в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 пробата.

От МОН регистрират, че част от учениците от V до XII клас в 102 общини към този момент се върнаха на учебно заведение, като се редуват по график през седмица . Причината е, че там заболяемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, защото в учебно заведение остават единствено половината от учениците, за които не са обезпечени проби. Малките възпитаници не се включват в графика за ротация, а не престават да учат в клас с тестване .

От през вчерашния ден, 24 ноември, е допустимо също възобновяване на присъственото образование за по-големите възпитаници със зелен документ, когато те са повече от половината в съответната паралелка. Признават се годни документи за имунизиране, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR.
 С пари за поправки МОН купува проби за възпитаници
С пари за поправки МОН купува проби за възпитаници

Парите ще стигнат за учениците от I до XII клас до края на 2021

Частните учебни заведения получиха опция да закупуват проби със лични средства, с цел да върнат в клас по-големите си възпитаници, до момента в който чакат доставки на безвъзмездни проби от страната.

Източник: news.bg