До края на следващата седмица Комисията за енергийно и водно

...
До края на следващата седмица Комисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

КЕВР спешно търси решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток

До края на идната седмица Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще вземе решение, с което да разпредели по обективен метод разноските за балансиране на енергийната система сред другите участници на пазара.

Това оповестиха от регулатора. В момента ведомството прави разбор на вероятните решения.

Само преди седмица търговци на електрическа енергия предизвестиха, че се задават банкрути в бранша поради фрапантното нарастване на цената на тока за балансиране. От Асоциацията за свободен енергиен пазар и Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България обясниха, че през май цените на балансиращата електрическа енергия за остатък са достигнали до над 2600 лв. за мегаватчас, а за дефицит - до над 6300 лв., съобщи Българска национална телевизия.

Една от аргументите е неналичието на сила, която да балансира системата. Много от новите мощности, на първо място фотоволтаици, са построени без да се мисли за балансиране и оттова енергийната система стана сложна за ръководство. За това сигнализират от две години от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). 

Изкривяването на пазара докара и до нулеви цени поради остатъка на електроенергия в избран часови диапазон. Една от главните балансиращи мощности у нас - ПАВЕЦ " Чаира ", е развалена. Все отново се чака оборудването да проработи най-малко отчасти до края на годината. 

Справка на уеб страницата на ЕСО демонстрира, че сега в светлата част на денонощието близо половината от силата у нас се създава от слънчеви централи. Около 20 на 100 - от АЕЦ, следвани от тецовете с 14,45%. В момента обаче по изключение за този сезон е изключен единият блок на нуклеарната централа поради ремонт.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР