До края на следващата година София трябва да има работеща

...
До края на следващата година София трябва да има работеща
Коментари Харесай

Тикет системата на София ще тръгне без промяна в тарифирането

До края на идната година София би трябвало да има работеща система за електронно таксуване в градския превоз. Тя обаче ще тръгне без смяна на тарифната политика, макар че концепцията е с билет системата да се промени и методът на заплащане за единично пътешестване и таксуването да е съгласно изминатото разстояние или съгласно времето на пътешестване.

Вероятно смяната на цените ще стане едвам в края на 2021 година или при започване на 2022 година Причината е, че за първата към година от работата на системата тя ще се употребява за събиране на данни за държанието на пасажерите. Те ще се проучват и тогава ще се предложи кой от двата разновидността за тарифиране да бъде определен. Самата система би трябвало да разрешава потреблението и на двата разновидността. Крайното решение кой да се ползва ще се вземе от идващия общински съвет. Това изясни шефът на общинското сдружение " Център за градска подвижност " Христиан Петров, по чиято поръчка се създава билет системата.

Иначе към този момент е почнало монтирането на новите устройства, част от е-системата, в транспортни средства от градския превоз. До края на август би трябвало да бъдат оборудвани 36 транспортни средства от другите типове, които се употребяват в София - тролеи, трамваи, рейсове и метро. В тях се слагат така наречен валидатори за картите и билетите, камери и устройство за продажба на билети от водачите. Тези устройства ще издават хартиени билети, само че с QR код, който носи информация по кое време са издадени, в какъв брой часа и от кое транспортно средство.

С този код билетите ще могат да се ревизират и от контрольорите, а съгласно ЦГМ ще се избегне и практиката да се оставя към този момент употребен билет в транспортното средство, с цел да се употребява от други пасажери. Всъщност сходна информация сега има на билетите, които се купуват в тролеите и трамваите. На тях написа по кое време и от къде са купени и действително могат да се оставят в трамвая или тролея и да се употребяват от различен пасажер, само че най-много в границите на един курс.

След тестванията на първите оборудвани с новия хардуер устройства би трябвало да стартира и всеобщото им монтиране. Плановете са да бъдат сложени 15 000 устройства, на над 1 350 изцяло оборудвани транспортни средства от 4 вида превоз, монтаж на съоръжение в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, образованието на 3 000 чиновници на ЦГМ и транспортните оператори. Тук влиза и Центърът за видеонаблюдение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР