До края на септември рефинансирането на кредити ще бъде добър

...
До края на септември рефинансирането на кредити ще бъде добър
Коментари Харесай

На пазара има все още изгодни оферти за рефинансиране на ипотеки

До края на септември рефинансирането на заеми ще бъде добър ход за длъжниците. Това е по този начин, тъй като множеството от промоциите изтичат тогава, а има такива при рента от 2.16%. Това сподели кредитният съветник Тихомир Тошев.

По думите му поради конкуренцията на пазара има преференциални промоционални предложения, при които банките оферират да поемат нотариалните такси, с което рефинансирането става още по-изгодно.

“Вече съвсем всички хора, които имат заеми, схванаха, че следва гладко покачване на лихвите и има по-засилена интензивност да рефинансират заемите си, с цел да слязат на оптимално ниска рента сега ”, твърди Тошев. Както и че “рефинансирането съвсем постоянно излиза преференциално, в случай че настоящите лихви, на които можете да изтеглите новия заем, са с 1% по-ниски от тези, които плащате сега ”.

То може да се направи с увеличение на размера на заема, а и с неговото изцяло преструктуриране, обединявайки и потребителски заеми и други насъбрани отговорности.

Дали някои банки ще продължат да борят конкуренцията с по-атрактивни лихви и до края на годината, следва да забележим, означи още Тошев. Има логичност това да се случи, защото последното тримесечие по принцип е най-силното в кредитната активност. А какво ще стане от октомври натам, е мъчно да се гадае.

Някои прогнози са за увеличение на лихвите с 1% до края на годината. Според кредитния съветник Елена Михайлова те “не могат да останат на тези рекордно ниски равнища, каквито са от години ”. Тя акцентира, че сега процентите по ипотечните заеми се движат сред 2.2 и 2.8. и счита, че ниските лихви са били непокътнати от банките до септември заради отпускарския сезон.

Прогнозите на Тошев са за нарастване на ипотечните лихви с 0.1 до 0.3 на 100 до равнища от 2.2 – 2.7 на 100, а при потребителските – с 0.2 – 0.5% до 4.5 – 8 %.

Страшни са единствено лихвите по ипотечните заеми в евро, вързани за EURIBOR. При редица банки тези лихви към този момент са двойно по-високи – от 2.5 до над 5 %.

Някои от по-малките обаче не престават да вършат реверанси към клиентите си и държат и тези лихви ниски. Дали и огромните кредитни институции ще ги последват, следва да забележим. Още повече че са тъпкани с ликвидност и заплащат съвсем нулеви лихви по депозитите, което е претекст за по-ниска цена на заемите.

Скокът на лихвите на Европейската централна банка от нулеви до над 2% е сериозен и рисков. Успокоението е, че ипотечните заеми в евро в България са под 3% от общия размер на заемите, декларира Тошев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР