До края на септември може да се очаква, че ще

...
До края на септември може да се очаква, че ще
Коментари Харесай

До края на септември ще започне изплащането на средствата за възстановяване на икономиката в ЕС

До края на септември може да се чака, че ще стартира изплащането на средствата за възобновяване на стопанската система в Европейски Съюз. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, откакто в нейно наличие през днешния ден бе подписано съглашението сред Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. Подписи под документа сложиха ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли и португалският министър председател Антониу Коща, временен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Това е исторически акт ", съобщи Сасоли на последвалата конференция. Той изрази очакване парламентите в страните от Европейски Съюз бързо да ратифицират съглашението, което планува въвеждането на нови налози за обезпечаване на " лични " доходи за европейския бюджет.

" С одобряването на съглашението Европейска комисия ще може да изтегли заем от финансовите пазари за обезпечаване на 750 милиарда евро за икономическо възобновяване. Европейска комисия разисква с 19 страни проектите им за възобновяване с европейски средства, със седем страни се водят начални договаряния. Средствата от бюджета следва да бъдат ориентирани главно за природосъобразна и цифровизирана стопанска система. ЕК е подготвена 30 на 100 от средствата за възобновяване да бъдат обезпечени незабавно щом процесът по ратификация завърши. Това може да се чака доникъде на годината ", уточни Фон дер Лайен. 

Португалският министър председател Антониу Коща настоя за бързо начало на разискването на националните проекти за икономическо възобновяване. " До края на април първите проекти би трябвало да бъдат утвърдени ", добави той.

" Средствата са нужни за живота на хората ", означи ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли. 

Председателят на Европейска комисия означи, че до края на лятото би трябвало 70 на 100 от пълнолетните жители на Европейски Съюз да бъдат имунизирани против COVID-19 и по едно и също време с това да бъдат обезпечени средствата за укрепване на стопанската система. 

Фон дер Лайен пое цялата отговорност за триумфите и неуспехите на Европейска комисия, в това число по въпроса с изчезналите доставки от имунизацията на AstraZeneca и обвързвания спор към ирландската граница и рестриктивните мерки за експорт на ваксини от Европейски Съюз.

" Не трябваше въобще да мислим за използване на ограничавания за ирландската граница, само че значимото е, че имаме през днешния ден положително решение. Подценихме неналичието на задоволително мощности за произвеждане на имунизациите, само че беше свършена голяма работа и през днешния ден Европейски Съюз разполага с три утвърдени препарата ", съобщи ръководителят на Европейска комисия. По думите й, ще има още компликации и закъснения, само че на никое място другаде в света никой не се е справил толкоз бързо, колкото Европа, с обезпечаването на средства за имунизация и за икономическо развиване.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР