До края на седмицата трябва бъде готов анализът за предоставянето

...
До края на седмицата трябва бъде готов анализът за предоставянето
Коментари Харесай

До края на седмицата казваме какво оръжие даваме на Украйна

" До края на седмицата би трябвало бъде подготвен анализът за даването на оръжие за Украйна . " Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов в предаването " Лице в лице " на БТВ. Министърът на защитата изрично съобщи, че на страната - жертва на експанзия, би трябвало да се помогне, само че би трябвало да бъде ясно, че на първо място ще бъдат обезпечени оперативните качества на Българската войска.

Срокът за на решението на Министерския съвет е до 2 декември, напомни той.

В коментар за, при която бяха изгубени два човешки живота , министър Стоянов означи, че няма директна опасност за сигурността на страната ни, само че има евентуален риск за националната сигурност.
 Стоянов не чака повече опасност за страната, откакто дадем оръжие на Украйна
Стоянов не чака повече опасност за страната, откакто дадем оръжие на Украйна

Експерти идват на оглед да видят дали има къде да се достави Грипен у нас

" Българската войска се нуждае от над 180 дефинирани качества. Отчитайки положението на страната, ние сме се спрели за покриването на 13 от тях. Това са 13-те плана, които са заложени в Инвестиционната план-програма. Тя е призната от Министерския съвет, само че не е призната от Народното събрание ", уточни военният министър. Поради забавянето на приемането на Инвестиционната план-програма от Народното събрание, Министерството на обраната към този момент работи по обособени планове, заложени в нея.

" Рестартирахме модернизационния план за бойната машина на пехотата, стартираме плановете за 3D радарите, за 155 мм гаубици ", заяви министър Стоянов. Той разясни, че във опциите на служебното държавно управление е да приготви всички нужни документи. " Това е дълъг развой и надали ще го приключим в нашия мандат. Надяваме се идващото държавно управление да поддържа нашите хрумвания и да продължи да развива тези планове ", сподели той.

Димитър Стоянов още веднъж съобщи, че в софтуерно отношение има бездна сред Българската войска и армиите на съдружниците от НАТО. За развиването на качествата на Въоръжените сили в бюджета за защита за 2023 година би трябвало да се заложат 2% от Брутният вътрешен продукт. По думите му в прилежащи на нас страни бюджетът за защита е достигнал до 3% от Брутният вътрешен продукт, в НАТО се приказва за 2, 5 %, с концепция до 2030 година бюджетът за защита на страните-членки да доближи 3%.
 Военният министър остава закостенял при даването на оръжие на Украйна
Военният министър остава закостенял при даването на оръжие на Украйна

Няма да даваме тежко въоръжение

" Необходима е заместваща платформа на българските изтребители, тъй като ресурсът на МиГ-29 изтича до края на 2023 година ", сподели министърът на защитата в отговор на въпрос. По думите му, нашите претенции са да ни бъдат предоставени самолети втора употреба на лизинг .

" Това е най-евтиното и най-рационалното, което можем да си позволим, отчитайки икономическото положение на страната ни ", уточни той. Министерството на защитата още веднъж е заявило пред Нидерландия желанието си да получи. До този миг Швеция и Франция са за опцията да дават заместваща платформа. Очаква се отговор и от трета страна.

" Процесът по създаване на инфраструктурата за новите F-16 към този момент е почнал, само че има извънредно съществени проблеми ", сподели министър Стоянов.

Той обясни, че в интервала 2020-2021 година е подписан контракт с първична цена 300 000 лева, а в реалност цената в този момент е 9 милиона. Методиката за индексация на контракта не може да бъде приложена до такава цена. По контракта не се работи и досега, макар че е избрана строителна площадка.
 От БОЕЦ желаят да пратим оръжие за Украйна и импийчмънт на президента
От БОЕЦ желаят да пратим оръжие за Украйна и импийчмънт на президента

Протестът не попречи на придвижването

" Налага се договорът да бъде преустановен и да бъде разкрита нова процедура за социална поръчка, а не за непосредствено възлагане ", безапелационен беше министърът на защитата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР