До края на седмицата тестовете за връщане на децата в

...
До края на седмицата тестовете за връщане на децата в
Коментари Харесай

Зам.-министър Златанов: Към момента не се предвижда локдаун

До края на седмицата тестванията за връщане на децата в учебно заведение ще бъдат налични, закупени са, ще са задоволително като брой за две седмици. Сега стартира нова процедура, която ще обхване още две седмици. Ваксините ще се закупуват поетапно. Няма аргументи това да не е безвреден вид. Това съобщи служебният зам.-министър на опазването на здравето Александър Златанов пред бТВ.

Преценката да се стартира с дребните възпитаници от 1 до 4 клас и на МОН, защото те са най-уязвима група и не се развиват добре в онлайн средата. Министерство на здравеопазването реши, че в случай че се обезпечат безвредни условия, могат да продължат да учат присъствено. Изработи се стратегия, МОН я одобри, разясни Златанов.

Министерство на образованието ще реши точната дата за връщане на учениците в клас, Министерство на здравеопазването е издало заповедта. Има опция да се реализира безвредната среда. Точната дата за връщане зам.-министърът не я посочи, само че сподели: По-добре е да се забавят ден-два, в сравнение с да има проблеми.

До 250 болни на 100 000 души учебните заведения ще са присъствено, от 200 до 5000 учат 50% от учениците присъствено или с ротация, от 500 нагоре заболяваемост децата ще се тестват два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. Когато заболеваемостта е от 250 до 500 има опция да се прави отново тестване в понеделник и четвъртък. Решава се на общински принцип, изясни още веднъж Златанов. Децата могат да посещават учебно заведение, когато родителите са тествани или със документ, всеки подобен въпрос се разисква. На този стадий не предвиждаме тестване на децата в домашни условия, уточни още Златанов. Тестовете са надеждни, дават резултат и без да има признаци на ковид, добави още той.

При децата със специфични просветителни потребности са основани условия - при тях би трябвало да има потенциал до 5 индивида, в противоепидемична среда да има отдалеченост, стерилизация и те ще получават грижи. Не се планува имунизация на дребни деца, както в Съединени американски щати, само тестване, с цел да влязат учениците в клас. Ако учителите нямат зелен документ, ще бъдат тествани с децата, с цел да се подсигури безвредна среда, разясни Александър Златанов.

На въпрос за времето, за което това ще продължи, Златанов сподели - " колкото би трябвало ".

Два пъти седмично ще се тестват и огромните възпитаници, а " когато шефовете преценяват, ще ги върнат в клас ". Зам.-министърът посочи, че имало сигнали от учители, че за 7 клас е значимо връщането в клас на някакъв стадий, по тази причина се прецизирали конспектите за възпитаници, само че по кое време прогимназиалният стадий ще се върнат в клас ще е преценка на шефовете.

По обвиняванията на ръководителя на БЛС Иван Маджаров, че хубавичко рецесия е пленник на изборите, Златанов бе безапелационен: От страна на Министерство на здравеопазването здравната рецесия не е пленник на изборната конюнктура, водим се единствено от експертни мнения и от ръководство на рецесията, не позволяваме да има политика, нашите решения нямат общо с политически резултат, който се търси, изясни той.

Новото - Има проект и стартира да се търси условие на зелен документ за влизане в постройките на администрацията. Сред учителите и лекарите - 55% са имунизираните учители в страната, при лекарите - над 60%, в някои места 80-90%.

Мисля да се оправим с тези ограничения, вкарват се спомагателни детайли и поетапни ограничения и съм уверен, че в случай че има взаимност, няма да има по-строги ограничения. Имаме проект А, Б, подготвени сме, само че не желаеме да стигаме до тях, разясни още зам.-министърът. Не се планува локдаун нито за възрастните хора, нито за неимунизираните. Следим на седмична и 14-дневна база цифрите, когато общата преценка на обстановката изиска това - ще има и подобен (локдаун, бел.ред.). Към този миг локдаун не се планува и не е необходим, безапелационен бе Александър Златанов.

Той разяснява още, че има О2 в лечебните заведения, както и че Министерство на здравеопазването прави нужното да поддържа лекарите посред умората им.

За тях предходната седмица е взето решение на Надзорния съвет, с което се разпределят до 100% от активността или над 30 млн.лв., с цел да могат да се усещат спокойни, прави се и поддръжка за втора линия - посредством решение на Министерски съвет ще се разпредели на тези лечебни заведения поддръжка, с цел да може да се покрие нарасналата потребност от О2, над 100 млн. евро са обезпечени по европейски план за лечебните заведения, с цел да влагат в отделенията.

До няколко дни ще бъде решен и въпросът дали ще важи документ за хората, които са преболедували, само че не са имунизирани, сподели в умозаключение Златанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР