До края на седмицата се очаква в страната да имаме

...
До края на седмицата се очаква в страната да имаме
Коментари Харесай

До дни ще имаме първите карантинни хотели у нас

До края на седмицата се чака в страната да имаме карантинни хотели за подсигуряване на здравната система и да не се постанова да се вършат полеви лечебни заведения. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния ръб по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

" Хотелиерският отрасъл поддържа концепцията на държавното управление за обезпечаване на леглова база като буферна зона за предварителна защита на популацията. Бизнесът към този момент има подготвеност да даде над 3 хиляди кревати в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолираност и близки на заболели от COVID-19.  Очакваме Министерството на здравеопазването да ни даде информация какви са санитарните условия, на които би трябвало да дават отговор местата за настаняване, избрани като " карантинни хотели ", както и каква следва да бъде организацията на активността им, обвързвана с даването на настаняване и хранене и по какъв начин хотелиерите биха могли да получат финансиране за това според признатите ограничения за битка с COVID-19 ", посочи министър Николова. 

По думите ѝ, Министерството на туризма няма да дефинира кои хотели ще бъдат включени в листата като карантинни. " Практиката в други страни демонстрира, че такива хотели се употребяват като буферни за хора, които би трябвало да са под изолираност и не могат да го създадат в домовете си, с цел да не заразят околните си, както и за лица, които идват от чужбина и подлежат на наложителна карантина ", сподели още министърът на туризма. 

Според нея, по този метод се предотвратява опцията някои от тези групи хора да трансферират болестта върху други лица, с които би контактували. " Изчисления демонстрират, че карантинирането на човек в хотел понижава сумата, която страната би отделила за неговото хоспитализиране най-малко два пъти. По този метод се заобикаля прегряване на здравната система и разпространяването на заболяването у нас ", добави Николова.  

По-късно от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация оповестиха, че ще оказват помощ на здравната система посредством даване на 3500 хотелски кревати, които да се употребяват за карантиниране и уединяване на хора, както и за настаняване на близки на заболели с Covid-19. Това е готовността, която е оповестена след направените бързи изследвания, като се чака броят им да се усили.

Кои тъкмо места за настаняване ще се включат ще стане ясно, откакто от здравното министерство уточнят на какви санитарните условия би трябвало да дават отговор „ карантинните хотели “ и каква ще бъде организацията на активността. Както и какви ще са изискванията за финансиране на тази активност.

Към момента най-вече кревати са изразили подготвеност да дават хотелиерите от курорта Златни пясъци – 1000 кревати. В София хотелиери са подготвени да пригодят в помощ на здравната система 300 кревати. Още 200 кревати са в подготвеност да бъдат отделени за тази цел в региона на Каварна. В Банско, Варна, региона към Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще отделят по 150 кревати. По 100 кревати оферират във Велико Търново, Велинград, Приморско и Шумен. В Силистра има подготвеност за 80 кревати, в Русе и Девин по 50 кревати, а в Ямбол и Хасково по 30 кревати. Готовност са изявили и членове на БХРА от други обитаеми места.

В изявление в утринния блок на Нова телевизия, Марияна Николова съобщи, че през зимния сезон ще се разчита на българските и балканските туристи, а контролът на ограниченията ще бъде рестриктивен.  " Разчитаме на балканските страни за зимния си туризъм, само че ще залагаме на вътрешен туризъм. Могат да се употребяват сухопътните здравни коридори. Важно е да бъдат отворени границите сред прилежащите страни. Трябва да сме обнадеждени за това, че в случай че ограниченията се съблюдават прецизно и съзнателно от всички нас, има късмет зимният туризъм да бъде осъществен, въпреки и в по-малък мащаб, тъй като спадът е доста сериозен ", уточни тя. 

Мотото на България за зимния туризъм тази година ще бъде " Зимните спортове укрепват вашето здраве ". Климатолечението, здравният и планинският туризъм ще бъдат предпочитани в маркетинговата тактика на Европа за 2021 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР