До края на седмицата преговорите за ЧЕЗ може да бъдат

...
До края на седмицата преговорите за ЧЕЗ може да бъдат
Коментари Харесай

Преговорите за ЧЕЗ се очаква да приключат до края на седмицата

До края на седмицата договарянията за ЧЕЗ може да бъдат финализирани. Това разгласи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, представена от БГНЕС.

„ Знаете, че Върбакова (Гинка Върбакова, притежател на купувача „ Инерком ”) пое ангажимент да организира диалог с продавача, защото договорката към момента не е финализирана. От страна на българската компания беше изразена воля да се даде опция страната да влезе в тази договорка, тъй че тя да има контролно присъединяване на процедура, само че оттук насетне всичко зависи от самия продавач ”, сподели министърът в оставка.

Все още не е ясно дали оставката на Теменужка Петкова, подадена поради познанството й с Гинка Върбакова, ще бъде призната. Това би трябвало да стане ясно да края на тази седмица, както и кой ще заеме поста, в случай че оставката бъде призната.

Междувременно Българска социалистическа партия внесе три сигнала в прокуратурата за покупко-продажбата на ЧЕЗ. Партията е почнала и подписка измежду популацията за прекъсване на договорката.

„ Внасяме три сигнала към основния прокурор на републиката. На първо място настояваме да се извърши инспекция на произхода на средствата, с които „ Инерком България “ кандидатства за закупуването на ЧЕЗ. След това, събрали сме цялата документи за метода, по който е приватизиран ЧЕЗ на два стадия – през 2004 година и през 2012 година По отношение на продажбата през 2012 година на 33 % от държавното управление на Борисов, ние питаме прокуратурата дали всичко това е било направено законосъобразно, защото считаме, че има нарушени стратегически документи на страната при реализирането на тази продажба “, заяви заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков.

Той посочи, че са представени две енергийни тактики и главно тактиката за приватизация на електроразпределителните сдружения, където ясно е записано, че страната би трябвало да резервира най-малко 33 % от тези сдружения, с цел да може да знае какво се случва там. По думите му, в случай че това е било направено, през днешния ден е нямало да се чудим какво се случва.

„ На трето място питаме прокуратурата за това какво се е случило с формирано досъдебно произвеждане през 2013 година против незнаен причинител, длъжностно лице на „ ЧЕЗ Разпределение България “, против което е било формирано това произвеждане, че не е положило задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на имуществото, от което са последвали огромни вреди. Питаме прокуратурата какви са резултатите с това произвеждане, изясни Зарков.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР