До края на седмицата мисля, че ще знаем структурата на

...
До края на седмицата мисля, че ще знаем структурата на
Коментари Харесай

Даниел Лорер: На броени дни сме от новото правителство

До края на седмицата мисля, че ще знаем структурата на новия Министерски съвет и е доста евентуално да знаем, в случай че не всички, то множеството имена на препоръчаните министри, сподели в студиото на БТВ Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ".

Той не отхвърли, че най-вероятно ще е новият министър на нововъведения и растежа, което ще се отдели от министерството на стопанската система.

" Идеята е актуалното Министерство на стопанската система да се концентрира върху индустрията, а новото министерство на нововъведенията -върху оперативните стратегии и финансовите принадлежности за основаване на новата стопанска система. Хората, които ще управляват тези институции, следва да ги обявим до края на седмицата ", сподели Лорер.

В Министерството на стопанската система има набор от държавни компании под шапката на ДКК и освен, на които принципал е министъра и той ще продължи да се занимава с тях, до момента в който оперативните стратегии и нововъведенията ще преминат към новото министерство.

„ Държавните предприятия са основна част от нашата стопанска система, тъй че имат потребност от контрол, финансиране и държавна настойчивост ", изясни Лорер.

Според него мегаструктурите като ДКК, ВиК Холдинг, БЕХ не би трябвало да съществуват, тъй като " замъгляват " резултатите на държавните сдружения и разрешават прехвърлянето на облаги и активи сред тях по непрогледен метод.

" Всички те действат по един и същи метод - инхаус процедури към държавни реализатори, които не престават с възлагането на частни подизпълнители без публични поръчки и парите изчезват. До огромна степен съществуването на холдинг върху тази конструкция разрешава това нещо да бъде прикрито ", уточни Даниел Лорер.

Премахването на държавните мегаструктрути не е залегнало в съдружното съглашение. В околните 1-2 година, това, което би трябвало да се случи, би трябвало да бъде излекуване на тези сдружения или тяхното прекачване към принципал, който може да ги ръководи, вместо холдинга непосредствено към министерството. Според Лорер министърът би трябвало да има свободата да назначи екип, с който може да работи на високи обороти. Отборът, с който той влиза в министерството,трябва да е подготвен да работи на 5-6- 7-8-ма скорост, с цел да можем за 4 години да покажем на гласоподавателите голям развой. Смятаме да сменим управлението на КП " КОНПИ " и да подсилим нейните преимущества за надзор, добави още той.

" Една от концепциите, която обсъждаме с съдружните сътрудници, е да има по един човек от " Продължаваме промяната ", който ще бъде нещо като консултант на министъра, като най-малък детайл на надзор от страна на мандатоносителя върху всяко министерство.

Надяваме се, че концепцията ще бъде подкрепена от всички, тъй като задачата е да оправдаем доверието на гласоподавателите ", сподели Даниел Лорер. Сред другите значими цели за новото ръководство е да спрат измирането от Ковид с дейна акция, обясняваща изгодите от имунизацията. Асена Сербезова е превъзходен експерт, тя е жена, а те имат повече емпатия. Не я познавам, само че откровено се надявам тя да е индивидът, който да спре тази нечувана смъртност, разяснява той. Лорер съобщи, че е удовлетворен, че Политическа партия ще носи тежестта на здравното министерство.

" Никой не го искаше. Този, които го поеме, ще би трябвало да изнесе борбата на гърба си, само че който я изнесе ще бъде безусловно избавител на хиляди човешки животи ", приключи Лорер.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР