До края на седмицата Бразилия ще изпрати до границата на

...
До края на седмицата Бразилия ще изпрати до границата на
Коментари Харесай

Бразилия праща хуманитарна помощ на Венецуела, Мадуро решен да я спре

До края на седмицата Бразилия ще изпрати до границата на Венецуела поисканата обявилия се за президент водач на опозицията Хуан Гуайдо макар отхвърли и митинга на Николас Мадуро, оповестява Би Би Си, като се базира на говорителката на бразилския държавен глава.
 Поддръжници на Мадуро настояват, че във Венецуела има тоалетна хартия и свободни избори  Ричард Брансън възнамерява благотворителен концерт в помощ на Венецуела  60 млн. евро от Венецуела са преведени на сметката на български юрист
Мадуро отхвърля да има филантропична рецесия във Венецуела и назовава разрастващата се помощна интервенция " шоу, дирижирано от Съединени американски щати ". За да попречи на идването на помощите, Венецуела затвори морската и въздушната си граница с близката самостоятелна островна страна Кюрасао, която счита да ги одобри от Съединени американски щати. По-рано военните блокираха доставките на американски помощи през Колумбия.

Битката за властта във Венецуела става все по-ожесточена. Министри на Мадуро се заканват, че всеки опит за налагане на ново държавно управление ще мине " през труповете ни ". Подобен ултиматум насочи министърът на защитата Владимир Падрино Лопес. Той е решен да принуди армията да блокира доставките на помощи от Съединени американски щати и други страни, признали Гуайдо за краткотраен президент.

Какво споделя Бразилия?

Правителството на президента Жаир Болсонаро призна Гуайдо за законен водач на Венецуела. Неговият представител съобщи във вторник, че Бразилия координира дейностите си със Съединени американски щати и помощите - храната и медикаментите - ще бъдат ситуирани в граничния град Пакарайма, откъдето да бъдат прибрани от хората на Гуайдо във венецуелски камиони. Неясно е дали конвоят ще мине границата. Гуайдо обаче към този момент е провел към 600 000 доброволци за преместването на помощите, които Мадуро назовава " димна завеса на американската инвазия ".

В отговор американският президент Доналд Тръмп дефинира Мадуро като " кубинска марионетка " и упрекна поддръжниците му в обири. Той приканва военните да изоставят Мадуро и декларира, че " те рискуват бъдещето си, рискуват живота си и бъдещето на Венецуела за човек, следен от кубинската войска и предпазен от частна войска от кубински бойци ". Замесената Куба на собствен ред отхвърля обвиняванията на Тръмп.

" Нашето държавно управление изрично отхвърля тази клюка ", съобщи външният министър Бруно Родригес в Хавана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР