До края на октомври България ще е по-често под влияние

...
До края на октомври България ще е по-често под влияние
Коментари Харесай

Чувствително захлаждане днес. До 30 градуса в края на седмицата

До края на октомври България ще е по-често под въздействие на топли средиземноморски въздушни маси. Не се обрисуват дълги, мрачни дъждовни интервали или пък продължителни студове - разстройствата са бързо преминаващи и относително краткотрайни.

Втората половина на месеца стартира с точно такова кратковременно захлаждане, което ще обхване дните от понеделник до сряда. С леки съмнения дневните температури ще са сред 15 и 20 градуса, а нощните ще падат до интервала 4-9 градуса.

С преминаващ леден атмосферен фронт поривите напразно ще са мощни в понеделник в Дунавската низина, обособени елементи на Горнотракийската равнина и регионите към Централния и Източния Балкан. Вятърът ще утихне късно следобяд.

Валежите са краткотрайни и се движат от северозапад на изток. До ранния следобяд обаче ще спрат с наклонност за скъсване на облачността. Във вторник, вследствие на средиземноморско разстройване, ще превали следобяд и вечерта, само че най-вече в южната половина на страната, по-напоително към планините на Югозапад. Високо над 2000 метра ще има условия за по-интензивен снеговалеж.

Още в сряда денем облаците от запад на изток ще се раздерат. От четвъртък съвсем до края на седмицата времето ще е умерено и още веднъж ще се движи в ритъма на ранната есен. Температурите ще се покачват и в петък и събота ще е искрено горещо – в всекидневно топлите региони термометрите ще доближат 30, а евентуално и малко над 30 градуса.

В последната цялостна седмица на месеца ситуацията ще се резервира – интервалите, в които се чакат превалявания, са 22-23 октомври и по-късно към самия завършек на месеца. Ден-два след разстройствата ще е относително по-хладно, само че не и внезапно студено.

На 29 октомври на разсъмване връщаме часовниците с час обратно към астрономическото време - в нощта за размисъл преди локалния избор ще спим с 1 час повече.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР