До края на ноември респираторните инфекции ще се увеличават, като

...
До края на ноември респираторните инфекции ще се увеличават, като
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: До края на месеца очакваме вирус, опасен за новородените и възрастните

До края на ноември респираторните инфекции ще се усилват, като сега има случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември се чака и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е рисков за новородените и за доста възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и затруднения.

Това заяви за БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания.

Проф. Кантарджиев добави, че през месец октомври поради топлото време случаите на COVID-19 са намалели.

" До края на ноември би трябвало да чакаме и първите случаи, в Европа към този момент ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип съгласно Центъра на надзор на болесттите Стокхолм, се счита, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не чакаме нещо изненадващо ", посочи той.

" Очакваме по-бавно да се развие грипната зараза отпреди Коронавирус, чакаме и увеличение на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя доста разновидности стана много несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемиологично разпространяване на болестта микроорганизъм е едва смъртотоносен, той е генетично доста друг.

Това прави изненадите с появяването на някои негови разновидности и това прави фактът, не че не работят имунизациите, само че работят доста по-слабо, в сравнение с мощните вируси. Силните, рискови микроорганизми - за тях има ваксини, които сложени, ти си защитен - по този начин е с тетанус, дифтерия, детски паралич... Докато, когато микроорганизмът е генетично хетерогенен, не по този начин рисков, имунизациите защищават от тежко разболяване ", разясни проф. Кантарджиев.

" Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни заболявания преди дни има потвърден вид на Омикрон - BQ 1.1 вид, който е подпод вид и нов все едно вид. Центърът по надзор на болесттите в Атланта и Европейският в Стокхолм споделят, че ноември месец той ще стартира да измества другите разновидности. Това в България ще стане много по-бавно, в сравнение с в Европа и Съединени американски щати. Вече е потвърден при 76 годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, само че се популяризира по-лесно. Важно е да се знае за него, че той, въпреки и по-различен от BA5 и BA4, въпреки всичко си остава обстоятелството, че в случай че човек се имунизира с новите ваксини, т.е. има два бустера ваксина против Омикрон, вероятността за тежко протичане на заболяването е минимална. Ваксинирането може да стане дружно с противогрипната ваксина, даже може да стане в едни ден ", сподели още проф. Тодор Кантарджиев.

По думите на микробиолога най-хубавото средство при начало на вирусна зараза е да се стартира с антиоксиданти, също и диета, като се има поради лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и по този начин не му дава опция да се репликира. Също е доста потребен доматът, както и връщане към хубавите български обичаи в храненето...

По отношение на рисковия респираторен синцитиален вирус, който стартира малко преди грипната вълна, има сполучлива стратегия в България, съгласно която всички недоносени бебета наложително се имунизират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. Това защищава бебета с поднормени тегло и дребните деца. Възрастните им родственици не би трябвало да контактуват с новороденото най-малко до 40 - тия ден, с цел да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на " магарешката кашлица " - с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е рисков, акцентира проф. Кантарджиев.

Той още веднъж предложи сега да се стартира банкет най-малко за 10 дни на витамин Д, предвид на идващите вирусни болести през зимата, с цел да се защищава лигавицата. Приемът на изкуствени витамини също да не е през цялата зима, а за към 20 дни. Приемът на храни обаче, най-много плодове и зеленчуци, които са антиоксиданти е целесъобразен, а и те не се натрупват и не натоварват организма.

Проф. Кантарджиев напомни, че антибиотичното лекуване се включва, когато към този момент са налице бактериални затруднения, като пневмонията. При 10 - 15 на 100 ги има при вирусните инфекции.

За сезонния грип имаме задоволително на брой антивирусни лекарствени средства, които се изписват от доктор. Те би трябвало да стартират да се одобряват при първи признаци в първите два до три часа. Когато се стартира незабавно приемът, след три дни ще бъдеш изцяло здрав, сподели проф. Кантарджиев.

Според него пикът на грипа ще пристигна в третата третина на януари месец или в първата десетдневка на февруари. Преди тези интервали е добре да има така наречен " грипни ваканции " и това дава позитивен резултат върху разпространяването на респираторните инфекции, което е потвърдила се процедура у нас, като се вкарва по обособени области.

Проф. Кантарджиев сподели, че е доста дребна вероятността да се разболееш по едно и също време и с грип, и с Covid, само че в случай че това стане се лекуват по едно и също време и двете, като в първия стадий се лекува носоглътката и усилваш антиоксидантите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР