До края на ноември 2022 г. Електроразпределение Юг (част от

...
До края на ноември 2022 г. Електроразпределение Юг (част от
Коментари Харесай

Електроразпределение Юг обезопаси над 300 рискови за ловния сокол електрически стълба

До края на ноември 2022 година Електроразпределение Юг (част от EVN) приключи обезопасяването на 948 рискови проводника на над 300 рискови за птиците електрически стълбове в региона на предпазени зони от Натура 2000 в област Сливен - „ Сините камъни – Гребенец “ (BG0002058) и „ Каменски хълм “ (BG0002059) за запазване на международно застрашения ловджийски сокол.

Дейността е част от план на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда “, който цели запазване на ловния сокол.

За установяване на съответните стълбове специалисти от Българско дружество за защита на птиците организираха целеустремено полево изследване на електропроводите, а по-късно дружно с специалисти от Електроразпределение Юг в Сливен направиха обход на линиите и сформираха прецизен лист на вида стълбове, които да бъдат обезопасени за запазване на птиците. По време на инспекцията се съпоставиха данните за местоположението, вида на стълба и положението на съответния електропровод.

Една от главните закани освен за ловния сокол, само че и за доста други типове птици, е смъртността от токов удар при кацане върху необезопасени стълбове от електроразпределителната мрежа. Възможно е птицата по едно и също време да допре проводниците напрегнат и заземени елементи на стълба, при което става късо съединяване, а това освен лишава живота й, само че предизвиква и спиране на електроподаването.

Това е следващата взаимна активност в дългогодишното партньорство сред Електроразпределение Юг и Българско дружество за защита на птиците по планове за запазване на птиците посредством обезопасяване на електроразпределителната мрежа на сдружението.

Електроразпределение Юг и Българско дружество за защита на птиците не престават взаимната активност по план „ Безопасна мрежа за бургаските езера ” (LIFE Safe Grid for Burgas).

Проектът e финансиран от стратегия LIFE на Европейския съюз и ще се осъществя до 2026 година в региона на бургаските езера, които се намират на един от двата съществени прелетни пътя на птиците в Европа – „ Via Pontica “ и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България.

Целта на плана е запазване на птиците посредством понижаване на смъртността в резултат на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа. Освен защитни ограничения за птиците, планът ще усъвършенства сигурността на снабдяването с електрическа енергия за клиентите в околните обитаеми места.

През 2022 година специалисти от Българско дружество за защита на птиците и Електроразпределение Юг изготвиха Географска информационна система база данни с изложение на вида и местоположението на рисковите стълбове. През ноември 2022 година започва обезопасяването на рискови стълбове, което е и една от главните действия по плана. В рамките на същия е планувано да се обезопасят близо 2000 рискови стълба.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР