До края на месеца трябва да завърши консервацията и реставрацията

...
До края на месеца трябва да завърши консервацията и реставрацията
Коментари Харесай

Античният форум в Пловдив - готов за посетители на 6-ти септември

До края на месеца би трябвало да приключи консервацията и реставрацията на Античния конгрес в Пловдив, оповестява Българска национална телевизия. Археологическата полезност през днешния ден е издигната през първи век по времето на император Август. Сред забавните експонатите, които могат да бъдат видени в комплекса, са тоалетни, тогава наричани латрини. Те наложително са били изграждани на значими публични места.
В Античния конгрес на бивш Филипополис такива са открити и при южния и при западния вход. Към днешна дата от латрината е непокътната единствено долната част на улея. Той съставлява дувар с доста мощен надолнище, водещ към канала на улицата. Още по това време всички улици са били снабдени с водопроводи и даже и чешми, споделят археолози. В момента се консервират последните елементи от западния бранш на форума, където е експонирани кръстовището на двете огромни градски улици. На тях са били ситуирани магазини и арки, които извеждат до красива колонада.
Три от колоните към нея са били издигнати от археолозите, които са употребили с истински материали. Други три пък са единствено с разкрити постаменти. Впечатление прави надпис, оставен от тракийския конник, именуван Херос. Очаква се античният конгрес в центъра на Пловдив да бъде открит за визити още през идващия месец - за празника на града под тепетата - 6-ти септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР