До края на месеца страната ни ще е под влияние

...
До края на месеца страната ни ще е под влияние
Коментари Харесай

Жега и бурно море до края на август

До края на месеца страната ни ще е под въздействие на топли въздушни маси, които ще обезпечават нормалното слънчево и топло августовско време. Смущенията в този интервал ще са минимални и краткотрайни.

Понеделник ще е безоблачен с лека следобедна облачност и дневни температури от 28 до 33-34 градуса. Вятърът остава осезателен със мощни пориви край морето и в Югоизтока – до 80-90 километра в час.

През нощта против вторник първо в източните региони, на разсъмване в Централна, а следобяд и в Западна България, ще се оформят краткотрайни, строго местни летни превалявания с допустима слаба гръмотевична интензивност. В сряда този развой ще се повтори, само че ще е по-слабо изразен. И през двата дни вятърът и температурите ще се запазят – термометрите следобяд ще са сред 27 и 33-34 градуса.

От четвъртък до края на седмицата слънцето ще надвива, а вероятността за следобедни валежи внезапно ще намалее. Ако такива има, те ще са изолирани случаи – с по-голяма възможност през почивните дни в Югозападна България. Ще се резервира вятърът от североизток, а дневните температури в всекидневно горещите точки у нас ще отбележат стойности близки до 40 градуса.

И след 20 август времето ще остане с доста слънце и обичайните летни температури до 35-40 градуса. Леко съмнение се чака към 21-22 август с допустимо навлизане на порция хладина от североизток, след което жегата бързо ще се върне.

В дните към 26-27 август се обрисува прекосяване на леден атмосферен фронт, с който вятърът ще се обърне от северозапад, в западната половина на страната ще има условия за краткотрайни, местни летни превалявания с гръмотевици и капацитет за градушка. Температурите ще се намалят за малко, само че единствено в някои западни региони.

По Черноморието идващите 5-6 дни ще са ветровити с изключително мощни североизточни пориви по Централното и Южното крайбрежие. Морето също ще е неспокойно с височина на вълните вторник-сряда до 3-4 метра по откритите крайбрежия. Ще има риск от мъртви течения и формиране на дънни ями.

Вълнението ще утихне едвам към края на настоящата седмица, а вятърът ще се резервира с по-осезаеми пориви до към 21-22 август.  Атмосферната настройка е такава, че в интервала вторник-сряда (15-16 август) облаците ще са повече с капацитет за краткотрайни местни валежи в тъмната част на денонощието и на разсъмване. Температурите по крайбрежието в идващите 2 седмици ще са летни с дневни стойности 27-30 градуса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР