До края на месеца самоосигуряващите се лица могат да променят

...
До края на месеца самоосигуряващите се лица могат да променят
Коментари Харесай

Самоосигуряващите се лица могат да променят осигуряването си до 31 януари

До края на месеца самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си, оповестиха от Националната организация по приходите за Varna24.bg. 

Самоосигуряващите се лица наложително се обезпечават във фонд " Пенсии " на държавното публично обезпечаване (ДОО), а по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд " Общо заболяване и майчинство ".

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд " Общо заболяване и майчинство " могат да се употребяват от всички обезпечени обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вид е да внасят осигурителни вноски на по-нисък % единствено във фонд " Пенсии ". В този случай обаче самоосигуряващите се лица нямат право на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, бременност, раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст, за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) и други

Видът на обезпечаване може да се трансформира за всяка календарна година, в случай че е подадена декларация по пример, одобрен от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите.

Декларацията се подава в офис на Национална агенция за приходите или посредством е-услугите на приходната организация с перонален идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР