До края на месеца Министерството на образованието е осигурило тестове ...

До края на месеца Министерството на образованието е осигурило тестове

Завръщането на големите ученици в клас - сложно, без зелен сертификат

До края на месеца Министерството на образованието е осигурило проби за COVID-19 за учениците от I до IV клас.

Част от по-големите възпитаници - от V до XII клас в 102 общини към този момент са се върнали в учебно заведение, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболеваемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души. От през вчерашния ден е допустимо и възобновяване на присъственото образование за по-големите възпитаници със "зелен документ ", когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Савина Илиева е 7-и клас и е единствената имунизирана в паралелката ѝ. Въпреки това, няма да може да се върне в учебно заведение от понеделник, защото съучениците ѝ са срещу тестването.

"Предпочитам присъственото, тъй като е по-лесно и по-забавни неща се случват. Докато онлайн просто седиш пред компютъра и се опитваш да се концентрираш като доста неща те разсейват и не е толкоз ефикасно, най-малко за мен ", разяснява пред Савина.

В 119 учебно заведение "Академик Михаил Арнаудов " 7,5% учениците имат "зелен документ ", от тях едвам 11 на 100 са имунизирани.Още по темата25 ное 2021 14:056819 ное 2021 09:0155

Едва ли ще има клас в присъствена форма от понеделник, споделя шефът Диян Стаматов.

"Твърде дребен % от учениците въобще в страната са имунизирани, включително и тези, които са тук. Иначе другите детайли по "зеления документ " също са проблем, защото съвсем всички преболедували деца не са се потвърдили с PCR тест, антителата са от напълно скоро, там процентът е още по-незначителен ", разясни той.

В учебните заведения във Велико Търново също е съвсем невероятно да се събере паралелка с 50% възпитаници от прогимназиалния и гимназиален стадий, които да са със "зелени документи ". Така огромните възпитаници ще не престават да учат ротационно.

"При нас имаме 8 имунизирани възпитаници, имаме и 13 или 14 преболедували, открито с PCR или антигенен, това е от 1 до 12 клас ", сподели шефът на Софийски университет "Вела Благоева " във Велико Търново - Ангел Янчев.

А главният проблем за връщане на огромните възпитаници в клас е неналичието на проби, изясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

"Това, което ни би трябвало, с цел да пуснем всички възпитаници е към 1,4 млн. проби за седмица. С други думи, това, което липсва сега в страната са проби, които да бъдат доставени от дистрибуторите ", съобщи министърът.

Родителите не утвърждават "зеления документ " за възпитаници. При доставката на тестванията на дребните възпитаници проблеми към този момент няма.

Източник: dnes.bg