До края на месец юни ЕЙ И ЕС Гълъбово“ ще

...
До края на месец юни ЕЙ И ЕС Гълъбово“ ще
Коментари Харесай

Оливие Маркет: До края на юни „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ ще изпрати анализ за дългосрочните договори

До края на месец юни „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ ще изпрати в Министерството на енергетиката собствен разбор във връзка с дълготрайните контракти. Това съобщи в изявление за БГНЕС изпълнителният шеф на ЕЙ И Европейски Съюз България Оливие Маркет.

„ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е един от главните фактори за гарантиране стабилността на доставките за снабдяването с електрическа енергия в България. По тази причина се надявам в рамките преговорен развой с българското държавно управление да реализираме условия, които да разрешат едно стабилно развиване на централата, която да продължи да работи по метода, по който е работила досега, осигурявайки стабилността на системата “, акцентира той.

По време на диалозите с отрасловия министър Теменужка Петкова са разисквани 3 разновидността: първият – за едностранно преустановяване на 15-годишния контракт, които изтича през 2026 година; вторият – контракт за разлика – модел, който се възнамерява да минат ВЕИ производителите и третият – изцяло компенсиране на невъзстановяемите разноски. Българското държавно управление е избрало последният, разкри Маркет. „ Кабинетът ни даде методология за изчисляването на невъзстановяемите разноски, по която работим. Анализът ще бъде началото на един преговорен развой, за който не мога да кажа какъв брой ще продължи. Надявам се в границите на договарянията да реализираме оптимално ползотворни резултати както за българската страна, по този начин и за нас като вложител, Защото, не еднократно сме доказвали значимостта на централата за българската енергийна система “.

Изпълнителният шеф напомни, че през януари 2017 година, който беше най-студен за последните няколко години, с помощта на безпроблемното действие на мощностите не се стигна до прекъсване на тока. Маркет напомни още, че надеждността на централата през годините е приета от няколко кабинета – на Костов (2001), на Сакскобургготски (2005), на Станишев, и от Борисов през трите мандата. „ Що се отнася до договорите, погрешно е да се приказва, че дълготрайният контракт е подписан от Костов. Първият контракт е подписан още през 1998 година, а по време на кабинета „ Костов “ просто беше ни преподписан контракт “, отбелязва Маркет за хронологията на документите с страната.

Диалог и отстъпки

За положителния разговор с страната изпълнителният шеф показва водените през 2016 година договаряния за отстъпки, с цел да се стабилизира енергийния бранш. „ Преди 2 години се договорихме да понижим цената за разполагаемост с 14 %. Ефектът се показва в 50 милиона лв., спестени от НЕК на годишна база или към 550 млн. лв. за целия период на контракта “

Погледът на вложителя

Наред с разговора за дълготрайните контракти управлението на централата са разискали с страната и следващите ремонти в законодателството и развиването на бранша през идващите години. Според Маркет, енергетика ще се концентрираха върху ВЕИ промишлеността. „ Видяхме приемането на нови промени в закона, които вкараха т. нар „ контракти за награда “, с което беше изменен за следващ път профила на пазара. Надяваме се с поправките да се реализира една по-стабилна среда, тъй като бъдещите вложители гледат първо през погледа на вложителите, които са вложили пари в страната. Непрекъснатите регулаторни промени не са нещо, което оказва положително въздействие на капиталовия климат “.

В момента, съгласно наблюденията на Оливие Маркер, е два пъти по-скъпо да вземеш заемен капитал за капиталов план в България, в сравнение с в Германия. Това се дължало на капиталовия риск в страната. „ По тази причина намаляването на капиталовия риск чрез една постоянна регулаторна среда в последна сметка би довела до изпълняването на нашите цели, обезпечаването на електричество на една пазарна цена и привличането на вложители, които биха отишли в пазар, където регулаторната рамка е ясно предвидима “, акцентира Маркет.

Разследване за държавна помощ

По отношение на различен проблем импортирания през 2014 година иск от КЕВР в Европейската комисия да стартира следствие дали дълготрайните контракти съставляват държавна помощ, Оливие Маркет съобщи, че все още няма публично решение на Брюксел. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР