До края на месец юни България трябва представи на Европейската

...
До края на месец юни България трябва представи на Европейската
Коментари Харесай

`Вярно ли е, че България трябва да затвори въглищните си централи до 2026 г.?

До края на месец юни България би трябвало показа на Европейската комисия пакет от претенции за промени в поетите задължения в бранш енергетика, по-точно поръчките за декарбонизация (намаляване на въглеродните излъчвания в атмосферата, изключително на въглеродния диоксид (CO2), от индустрията – б.а.).

Страната ни към този момент загуби първия транш от 100 млн. евро по линия на Фонда поради закъснение на стратегическите проекти. България е единствената страна членка, която към момента не е подала в Европейска комисия Териториалните проекти за трите въглищни района (Стара Загора, Перник, Кюстендил), а главните заплащания по линия на Фонда са планувани точно за тази година. Става дума за 2/3 от средствата от общо 1,4 милиарда евро, планувани за трансформацията на трите области, само че в случай че тези проекти не бъдат утвърдени, нужните средства за зеления преход ще бъдат изгубени.



Винаги, когато се сложи тематиката за Зеления преход, в медийното пространство и обществените мрежи се появяват заглавия, трансформирали се към този момент в лозунги – „ Подписана е смъртната присъда на ТЕЦ-овете “, „ ТЕЦ-овете затварят “, „ Очаква се ТЕЦ-овете да затворят през 2026 година “. Това са изказвания, които политиците обичат да разясняват и изясняват, когато наближат крайни периоди свързани с Плана за обективен преход, а страната не е изпълнила изискванията или наближават избори и редица политически партии построяват предизборните си платформи върху обещания по какъв начин няма да разрешат ТЕЦ-овете и хората да останат без работа.


Твърдение: България би трябвало да затвори въглищните си централи до 2026 година
Проверихме какви са обстоятелствата и какво е контрактувано за ориста на въглищните централи.

Д-р Румяна Грозева, изпълнителният шеф на Агенция за Регионално Икономическо Развитие – Стара Загора, дефинира изказванията, че България би трябвало да затвори въглищните си централи през идващото десетилетие, като погрешни и спекулативни.

„ Никой не желае България да затвори ТЕЦ-овете си до 2025, 2026 година. България има редица други механизми да покрие тези 40% (съкращаване на емисиите) в това число и със затваряне на мощности на топлоелектрически централи, които са отвън всевъзможни стандарти. Говорейки, че просто по този начин ще затворят ТЕЦ-овете си е безспорна далавера. България е поела ангажимент да прекрати използването на въглища за производството на електрическа енергия до 2038 година. През цялото това време приказваме за поетапно понижаване на размера на въглищната сила в енергийния микс на страната. Но това не е развой, който ще се случи незабавно, всички изказвания са безспорна далавера и корист “.

Думите на доктор Румяна Грозева се удостоверяват и от казаното от Генади Кондарев, старши теоретичен помощник за Централна и Източна Европа към Международната екооганизация Е3G:

„ Не съществува документ в, който да е записано, че България би трябвало да затвори своите ТЕЦ-ове идващите 10 години. 2038 година България би трябвало да понижи потреблението на въглища, това е крайният период, който е заложен и е поето като ангажимент от страната. Във идващото десетилетие нямаме съответен ангажимент, само че имаме съответен ангажимент за редуциране на излъчванията от потреблението на въглища и това е 40% редуциране на излъчванията до 2025 година. Една повече от постижима цифра, която напълно не значи затваряне на въглищни тецове, тъй като тази цифра може да бъде реализирана както със затваряне на някаква мощ, по този начин и с по-малко работа от страна на мощностите, което не значи безусловно редуциране на личен състав “.

Потърсихме за коментар и представителството на Европейска комисия у нас. Ето какво обявиха оттова:

 „ Позицията на Европейската комисия е, че всички страни членки би трябвало интензивно да работят за поетапно унищожаване на производството на сила от въглища. Само по този метод ще бъдат реализирани общите цели за битка с климатичните промени, с които България като член на Европейски Съюз се е заела – най-малко 55% понижаване на излъчванията на въглероден диоксид до 2030г. и нулеви излъчвания в атмосферата към 2050 година

Повечето страни членки на Европейски Съюз към този момент са оповестили крайни дати за закриване на всичките си въглищни мощности. От управляващите на България зависи да дефинират явен график за поетапното унищожаване на другите въглищни електроцентрали. България е поела подобен ангажимент в своя проект за възобновяване и резистентност – да изготви пътна карта за индиферентност във връзка с климата, в това число със сюжети за последователното прекратяване на потреблението на каменни въглища най-късно до 2038 година

Крайното решение за съответни дати за прекъсване на дадени топлоелектрически централи на въглища е от компетенциите на българските управляващи “.
Заключение
Твърдението, че България би трябвало да закрие своите въглищни централи до 2026 година е НЕВЯРНО , само че България е поела ангажимент, като страна членка на Европейски Съюз за реализира на общите цели за битка с климатичните промени. Като член на Европейски Съюз България ще получи своите обезщетения, с цел да извърви своя зелен преход. Дали политиците ще изпълнят своите задължения към заетите в бранша хора и ще съумеят ли да получи нужните средства е неразбираем факт, който не предстои на инспекция.

––––––

 Този материал е направен по (#factcheckEI_BNR), изпълняван от и с финансовата поддръжка на Европейския фонд за медии и информация () – EMIF. Отговорността за наличието, подкрепено от EMIF, е на създателя и може да не отразява позициите на EMIF и сътрудниците на фонда – Фондация „ Калуст Гулбенкян “ () и Европейския академични институт ().

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР