До края на месец май би трябвало да приключи подмяната

...
До края на месец май би трябвало да приключи подмяната
Коментари Харесай

Откриха обновената ВиК мрежа в Средна кула и Долапите

До края на месец май би трябвало да завърши подмяната на водопроводната и канализационна мрежа в централната градска част на Русе. Това стана ясно по-рано през днешния ден по време на формалната гала по привършване на ремонтните действия по водния цикъл в Средна кула и Долапите. Двата квартала към този момент имат актуализирана водопроводна мрежа и прокарана канализация. На събитието участваха регионалният шеф Анатоли Станев и основният секретар на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ Водоснабдяване и Канализация “ ООД – Русе Пламен Спасов. Според Станев реализирането на плана ще усъвършенства качеството на живот в двата квартала. „ Известно време поносим основни неудобства, само че очакванията ни на всички са, че това е за положително “, разяснява Станев и означи, че обновената ВиК мрежа би трябвало да насърчи и бизнес вложенията. Областният шеф изрази удовлетворение, че русенци и жителите на региона имат опция за достъп до сходно финансиране от националния бюджет и европейските фондове. „ Благодарение на бързото осъществяване на строителя и положителната съгласуваност сред институциите успяхме да приключим в извънредно къси периоди подобен огромен план “, разяснява шефа на „ ВиК “ ООД – Русе инж. Илиан Милев. Той уточни и ролята на Министерството на районното развиване и благоустройството, от където са създали районните прединвестиционни изследвания и идейните планове, както и на Министерството на околната среда и водите, които ръководят и финансира целия интегриран воден план. За сполучливото довеждане докрай на дейностите инж. Милев означи и ролята на локалната власт. „ Обектът е въведен в употреба, канализацията работи “, добави шефът на ВиК сдружението и насочи зов всички жители да се причислят към канализационната мрежа в оптимално къси периоди, защото това е тяхно обвързване според Закона за устройство на територията.

Сред гостите на събитието бяха и пълномощниците на кмета в Средна кула и Долапите – надлежно Божидар Йотов и Светлин Савов. Според Йотов се е осъществила една дългогодишна фантазия, която ни дава опция да живеем по един нов европейски метод. „ В предишното остават септичните ями, които пречеха, замърсяваха и правеха живота неуместен “, добави той и загатна, че следва замяна и на осветлението в квартала. Светлин Савов уточни, че е реализиран доста добър синхрон и компликациите по плана са преодолени.

Проектът е на обща стойност 128 901 043 лева (след подписване на Допълнително съглашение № 3 от 06.08.2021 година за актуализация на бюджета на плана по отношение на действителната стойност на подписаните контракти с реализатори по главните действия по проекта), а общата му дълготрайност е 54 месеца. Част от средствата са и личен принос на бенефициента. Благодарение на плана в двата квартала е построена канализационна мрежа с обща дължина от близо 44 километра. Направени са и над 2000 сградни канализационни отклонения. Реконструираните водопроводи са към 8 километра, като са построени и 200 сградни водопроводни отклонения. На церемонията участваха още представители на Областния информативен център и членове на обединяване „ Роан – Русе “, което е реализатор на контракта за инженеринг на съответния обект. Сред тях бяха изпълнителният шеф на „ Райкомерс Конструкшън “ ЕАД инж. Иван Моллов, шефът на инфраструктурно строителство в упоменатата компания и началник на плана за строителния обект в двата квартала инж. Никола Пеев, както и шефа на „ Роан 90 “ ООД инж. Илиян Илиев.

Водосвет бе отслужен от отец Светослав от Русенската света митрополия, а женска певческа група „ Изворен фолклор “ от локалното читалище се погрижи за положителното въодушевление на присъстващите.

Дейностите са в границите на план „ Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ООД − Русе “, който се извършва с финансовата поддръжка на Кохезионния фонд на Европейски Съюз и националния бюджет посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 г “. Проектът е съфинансиран от Европейските структурни и капиталови фондове на Европейски Съюз от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР