До края на месец април 100% от ресурса на оперативна

...
До края на месец април 100% от ресурса на оперативна
Коментари Харесай

Парите от „Региони в растеж“ - отворени за кандидатстване

До края на месец април 100% от ресурса на оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година в размер на над 3 милиарда лева ще бъде отворен за кандидатстване. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова по време на 11-ото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, провел се в София.

Николова заяви, че досега по „ Региони в напредък “ 2014-2020 година са оповестени общо 13 процедури за кандидатстване на стойност малко над 2,8 милиарда лв.. Към момента се регистрира 68% договаряне по програмата и 28% разплатени ограничения по нея. В осъществяване са 447 плана, като максимален % от тях заемат плановете за енергийна успеваемост на обществени здания, следвани от плановете за жилищни здания, за просветителна инфраструктура, за градска среда, обществена и пътна инфраструктура. Предстои да бъдат оповестени още 3 процедури – за енергийна успеваемост в периферните региони, за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания и за развиване на районен туризъм.

„ Имаме забележим прогрес по програмата, като чакаме ускореният ритъм на осъществяване да продължи и през 2018 година Към края на годината чакаме да приключат 163 плана на обща стойност съвсем 300 млн. лв. “, уточни зам.-министър Николова. Тя означи, че единствено за последните два месеца Управляващия орган е разплатил 150 млн. лева по програмата.

„ Това е доста значимо и демонстрира, че плановете се осъществят и ще реализиран своята съществена цел за принос в развиване на районите, стопански напредък, откриване на нови работни места и възстановяване качеството на живот, защото европейските вложения способстват за смяна във всички райони на страната “, разяснява Николова.

Заместник-министър Деница Николова осведоми още, че следва в допълнение договаряне на мярката за енергийна успеваемост в 28-те дребни градове бенефициенти. С близо 207 млн. лева се финансират ремонтни действия по монтиране на топлоизолация, нови дограми и поправки в публични и многофамилни жилищни здания с фокус до 35 жилището. Допълнителният оставащ запас и този от спестени средства ще се насочи в планове на правилото на конкурентния асортимент, с които се покриват най-видимо знаците по програмата, които целят икономисване на сила, понижаване на парниковите излъчвания и други

За първи път в България с безплатни европейски средства от програмата ще се поддържат и ограничения за деинституционализация на възрастни хора. Цели се откриване на дневни центрове за хора с деменция и центрове за обществена интеграция и рехабилитация на възрастните. Политиката по даване на обществената услуга ще се извършва в партньорство Министерството на труда и обществената политика, както и с общините, които би трябвало да обезпечат поддръжка за обществените служащи, разгласи още заместник-регионалният министър.

Зам.-министър Николова добави, че съвещанието на Комитета за наблюдаване се организира в основен миг в границите на българското председателството на Съвета на Европейски Съюз, защото в идващите месеци следва да се разяснява и бъдещето на кохезионната политика след 2020 година През месец май се чака да бъде оповестена и многогодишната финансова рамка на Европейска комисия, по отношение на която ще стартира обмисляне и програмиране на политиките за развиване у нас след 2020 година и новите регламенти за посоката на осъществяване на планове.

„ В тази връзка Министерство на регионалното развитие към този момент стартира предхождащи ограничения за гладко програмиране и сполучлив спор за бъдещето на политиката след 2020 година с смяна на статистическите райони на страната. Търсим модел, касаещ постигането на съответно териториално систематизиране на страната, способствуващ стратегически да определим нашите цели на районно равнище и търсенето на финансиране след 2020 година, разяснява тя. Целта е да се основат мощни и витални региони, които са по-добре географски обособени и ситуирани по съществени оси на развиване, със мощни, налични и притежаващи потенциал и благоприятни условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР