До края на март се очаква от Министерството на здравеопазването

...
До края на март се очаква от Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Прокуратурата чака материали от Здравно до края на март

До края на март се чака от Министерството на здравеопазването да изпратят спомагателни материали за финансовото положение на седемте лечебни заведения в страната, които се ревизират от прокуратурата. Сред тях е и УМБАЛ-Бургас.

Това съобщи в Бургас представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, представена от Българска телеграфна агенция. Тя дойде в морския град за присъединяване в тържеството във връзка 20 години от основаването на Апелативна прокуратура-Бургас.

Арнаудова сподели, че под прицел на прокуратурата не са лечебните заведения и хората, които се грижат за пациентите, а дейностите на тези лица, вследствие на които здравните заведения са доведени до тежко положение.

Министри и зам.-министри могат да бъдат упрекнати за това, че са дали позволение за практикуване на медицински действия в нарушаване на закона.

Припомняме, на 19 март Арнаудова съобщи, че се ревизира активността на министри и на зам.-министри на опазването на здравето от 2010 година. Това стана три дни откакто на 16 март от прокуратурата оповестиха, че ревизират " Пирогов " и още шест общински лечебни заведения.

" Ако се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, в това число министри и заместник-министри, са дали позволение за практикуване на медицински действия в нарушаване на закона, ще бъдат упрекнати по делата за занемареност на лечебните заведения в страната ", съобщи Арнаудова.

Касае се за занемареност, разпитват се очевидци, ще бъдат назначени и нужните експертизи, сподели още тя. Арнаудова добави, че предмет на следствието са умишлени и неумишлени дейности по занемареност, само че и сключването на очевидно неизгодни контракти.

Към момента няма обвинени за наводненията в Бургаско през октомври 2017 година, стана ясно от думите на представителя на основния прокурор. Апелативният прокурор в Бургас Любомир Петров добави, че се чака правенето на главната експертиза.

Арнаудова загатна и сигналите против незаконни действия на кметове и заместник-кметове. С измененията в Наказателно-процесуалния кодекс от 5 ноември 2017 година в Спецпрокуратурата единствено до 15 февруари са постъпили 102 сигнала. Според нея, това значи доверие и изключителна отговорност към случаите да се отговори на публичните упования за цялостно и обективно следствие.

Тя напомни, че месец след постъпване на сигнала против кмета на Септември Марин Рачев прокуратурата е направила всичко належащо, с цел да се стигне до резултат. По подобен метод ще се работи и при всички останали сигнали.

Припомняме, втори кмет беше отхвърлен от поста си поради присъединяване в трафик на хора. На 21 март 2018 година кметът на село Буковец в община Брусарци Димитър Петров бе отхвърлен от поста си поради влезнала в действие присъда против него за трафик на хора.

На 31 януари 2018 година Върховен административен съд дефинитивно приключи мандата на кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков. Причината за прекратения мандат е неявяване от работа в продължение на 4 месеца. Кметът има присъда в Испания за трафик на хора.

Темелков бе арестуван през юни, 2017 година, дружно с още 8 лица от района. Той е упрекнат от съда в Марбея за трафик и полова употреба на дами и след това екстрадиран в Испания.

През септември 2017 година общинската изборна комисия в Септември приключи мандата на кмета Пламен Темелков. И тогава повода бе редовно отсъствие на работа. Изненадващо Темелков се върна в Семчиново, откакто е бил пуснат под гаранция от испански съд. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР