До края на мандата на служебното правителство Българската банка за

...
До края на мандата на служебното правителство Българската банка за
Коментари Харесай

Кирил Петков: Звъня на шефа на Монтажи, за да разбера как се харчат 630 млн. лв. за ремонт на язовири, но той не ми вдига

До края на мандата на служебното държавно управление Българската банка за развиване ще има нов контролен съвет и ще се ръководи транспарантно по нов метод. Това съобщи по Нова ТВ икономическият министър Кирил Петков. Той разяснява и показаните през вчерашния ден разкрития, че шефът на Национална агенция за приходите Спецов е продал компанията си с големи задължения на малоимотен ром.
Спецов го познавам от 8 години, работеше в Национална агенция за приходите, видях при него равнището на професионализъм и самостоятелност. Тогава разследваше компаниите на Ковачки. Сега ревизира хора, които в никакъв случай не са проверявани, отиде в златния мочур на границата и откри над 30 млн. кеш да се държат в сейфовете. Когато е отишъл в Национална агенция за приходите е видял, че приоритет са им дребните и дребни компании, а в този момент се ревизират огромните, свързани с публичните поръчки, изясни Петков. Според него Спецов ще реши по кое време и по какъв начин да приказва и да изясни по какъв начин и на кого е продал компанията си.

Кирил Петков се спря и на горещата тематика с ремонта на язовирите. Той още веднъж разгласи, че 631 млн. са вкарани за ремонта на 400 язовира. От 400 язовира приключени са единствено 10, само че не са предадени на предприятието, което ги експлоатира. Всички поправки са осъществявани от държавната компания „ Монтажи “, само че тя от своя страна е възлагала строителните работи на 6 компании. Сега ревизираме дали има съгласуваност сред тях и дали не са част от корупционна скица с поддържане на високи цени. Петков се оплака, че четири пъти звънял по телефона на шефа на „ Монтажи “, само че той не му вдигал телефона, тъй като не е зависещ на него директно, а на Държавната консолидационна комисия, която им е изплатила на 100% парите за ремонта на всичките язовири.

Министърът още веднъж удостовери, че ремонта на язовирите до в този момент са плащани по 216 лева за кубик бетон и по 1,16 за транспорт на звук за км. Според него цените са повишени няколко пъти над пазарните. Петков регистрира, че структури като Държавната консолидационна комисия и Автомагистрали имат един дизайн – раздават поръчки на компании, само че не са подвластни на министъра и министерството. Ние не можем да ги направляваме. Направени са по този начин, че да не могат да бъдат ръководени, твърди министърът. Той подсигурява, че е направена организация и при харченето на парите за останалите поправки на язовири ще има цялостна бистрота.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР