До края на годината цената на тока няма да се

...
До края на годината цената на тока няма да се
Коментари Харесай

Цената на тока няма да скача поне до края на годината

До края на годината цената на тока няма да се трансформира, разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред кореспонденти през днешния ден. Той се надява и по-късно да се резервира цената на електрическата сила.

Иван Иванов осведоми, че е разговарял с шефа на " Булгаргаз ", който е планувал, че в случай че има покачване на цената на природния газ в края на годината, то ще е под 5 %, което значи, че няма да се отрази на цената на топлинната и електрическата сила. Председателят на КЕВР посочи обаче, че има доста събития, които могат да се случат отвън България, и да повлияят върху цената на суровия нефт, която е определяща за природния газ.

Цената на тока няма да се увеличи и поради огромните вложения, които са заложили от Електроенергийния систематичен оператор за създаване, разширение, реорганизация и рационализация на електропреносната мрежа, тъй като КЕВР последователно през годините ще поправя цените на мрежовите услуги - за достъп и транспорт, добави Иванов.

Поради съществуването на задоволително индустриални мощности до 2027 година не се чакат усложнения в електроснабдяването на страната при естествени метеорологични условия и при естествена аварийност. Прогнозите са, че в страната ще има остатъчна разполагаемост за произвеждане от 10 900 000 мегаватчаса (MWh) до 12 100 000 MWh годишно или към 22 % от разполагаемите мощности. Основната причина е повишаващото се произвеждане от възобновими източници. Това се показва в План за развиване на електропреносната мрежа на България за интервала 2018-2027 година на " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО) ЕАД, който бе прегледан на днешното съвещание на КЕВР.

ЕСО ЕАД оповестява в отчета, че потреблението на електрическа сила от обособените предприятия е посочил, че общото понижение на потреблението в промишлеността е достигнало до 30 на 100 за някои месеци. Относително по-малко е понижението на потреблението на електрическа сила в семействата, селското стопанство и превоза.

В проекта са признати два съществени сюжета за развиване на потреблението на електрическа сила - оптимален и най-малък. При оптималния сюжет за брутното ползване на електрическа сила без помпи се планува увеличение на електропотреблението от 2018 година с умерени темпове. В този сюжет е заложено закъснение в използването на ограничения за енергийна успеваемост. Към 2027 година се чака брутното ползване да доближи 40 510 000 МWh. При минималния сюжет е планувано задържане на равнището на електропотреблението без помпи за целия интервал, заради по-интензивно използване на ограничения за енергийна успеваемост. Към 2027 година се чака брутното ползване на електрическа сила да доближи 37 960 000 МWh.

Годишните планирани стойности на всички разноски за създаване, разширение,
реорганизация и рационализация на обектите от електропреносната мрежа и на системите за отбрана и ръководство на електроенергийната система за интервала на десетгодишния проект за интервала 2018-2027 година са в размер на 1 291 773 000 лева, от които 148 932 000 лева или 11,53 на 100 са привлечени европейски средства, главно за съфинансиране на плановете от общоевропейско значение, пресмятат от ЕСО в отчета.

КЕВР ще одобри десетгодишния проект на закрито съвещание на 31 октомври от 10.00 часа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР