До края на годината трябва да приключи изграждането на новото

...
До края на годината трябва да приключи изграждането на новото
Коментари Харесай

Кметът представи 20-те ключови за Варна проекти, които ще бъдат реализирани през 2020 г.


До края на годината би трябвало да завърши построяването на новото Рибарско пристанище " Карантината " в " Аспарухово ". Очаква се след реализирането на огромния план, пристанището да се трансформира в най-модерното по Северното Черноморие, същински шлагер освен за риболовците, само че и за жителите с наличен рибен ресторант и неповторима панорамна площадка на покрива на триетажната постройка, която ще бъде издигната. Ще има зони за разходка и отдих.

Вторият важен план, по който се работи интензивно през тази година е Рибарско пристанище " Варна ". 

Третият значим за Варна план, който би трябвало да бъде осъществен до края на тази година е реализирането на втория стадий от " синята " зона във Варна или зона-широк център. Предвидено е да бъдат обособени 5700 места за платено паркиране, след реализирането на зоната, заяви кметът. 

Синя зона - " Широк център " ще се лимитира от следните булеварди и улици:

ул, " Кракра ", ул. " Беласица ", ул. " Д-р Пискюлиев ", бул. " Владислав Варненчик ",

ул. " Дрин ", ул. " Пирин ", ул, " Битоля ", ул. " Братя Бъкстон ", бул. " Чаталджа ", бул. " Ген. Колев ", бул. " Царевец ", бул. " Осми крайморски полк ", ул. " Капитан Рончевски ", ул. " Васил Друмев ", бул. " Княз Борис I ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Осми крайморски полк ", бул. " Мария Луиза " и бул. " Христо Ботев ". 

" Община Варна е образец в народен мащаб в предлагането на най-вече обществени услуги. 59 обществени услуги се осъществят при нас и тази сфера ще е предпочитана и през актуалната година ", сподели кметът.

Сред водещите планове в обществената сфера, които би трябвало да бъдат финализирани през актуалната година, е построяването на Център за лица с голям брой увреждания в " Аспарухово ",  който би трябвало да е подготвен до септември. Разкриването на Център за хора с разнообразни форми на деменция и Дневен център за подкрепяне на лица с деменция са още измежду целите до края на годината. 

Един от най-важните за града планове, които би трябвало да бъдат финализирани до края на 2020 година е построяването на пречиствателната станция на Златни пясъци. Вече са построени двата канализационни клона, басейните за осъществяването на главните процеси на филтриране и пречистените води минават през новото пречиствателно оборудване. Предстои завършването на строително-монтажните работи до 15 май, когато се чака оборудването да бъде пуснато в деяние, сподели Иван Портних. 

До края на 2020 година варненци се чака да пътуват в нови електробуси, с които ще бъде освежен парка на компания " Градски превоз ". 

" Това е огромна стъпка освен по повод обезпечаване комфорта на пътешестване за жителите, само че и във връзка с екологията във Варна. Освен закупуването на рейсовете, ще бъдат построени нови зарядни станции за тях и за електрическите автомобили, обслужващи " синята " зона ", сподели кметът. 

Сред значимите акценти в програмата на Община Варна до края на тази година е и ремонтът на варненския трагичен спектакъл " Стоян Бъчваров ". 

" Състоянието на театъра вътре е доста неприятно, то не подхожда на традициите на Варна в реализирането на този богат културно-събитиен календар. Театърът е част от архитектурният отбор в центъра на града. Вече бяха актуализирани Юнашкият салон, Домът на националния флот и Морският клуб. С ремонта на театъра ще се добави този хубав отбор от здания ", сподели кметът. 

Иван Портних добави, че още една емблематична за Варна постройка, тази на ОЗМВР във Варна, ще има ново лице. Вече има определен реализатор за идният огромен ремонт. 

Стана ясно, че преди летният сезон ще бъде приключено и новото кръгово кръстовище, което свързва новия бул. " Левски " с улиците " Девня " и " Пеячевич ".

Усилена работа продължава и през тази година и по обновяването на спортните бази във Варна.

До края на годината ще бъде приключен уникалният спортен комплекс във " Владиславово ", новата спортна база на ул. " Студентска ", както и новата зона за отдих, спорт и релакс във " Виница ". 

Напредва и ремонтът на стадион " Спартак ", сподели кметът. Предстои монтирането на 3000 седалки, ще бъдат облагородени и близките пространства.  

Сред целите на Община Варна и тази година ще бъдат децата и младежите. След пилотните 10 нови спортни площадки във варненски учебни заведения през 2018 година, до края на тази година ще бъдат приключени още 18 спортни стадиони, където ще има и нови уреди за спортуване, фитнес навън и маси за тенис. Изграждат се нови и се подменят старите уреди по детските площадки в 12 детски градини и 7 варненски ясли. 

Изключително значим за Варна план, по който се работи и през тази година, е построяването на Икономическата зона, взаимно с Община Аксаково. 

" Тя е с прелестна локация, атрактивна в народен мащаб. Със завършването на Автомагистрала " Хемус " ще нарастне ползата към вложенията във Варна ", сподели Иван Портних. 

Предстои да приключи и построяването на детелината до Игнатиево, добави кметът. 

Сред основните прлоекти, по които ще се работи и през 2020 година е построяването на математически софтуерен кампус във Варна. Държавата трансферира 14 декара, други 8 декара обезпечи Община Варна, тъй че новият комплекс да бъде построен върху повърхност от общо 22 декара. Там ще бъде построена и новата Математическа гимназия, която се чака да бъде най-водерното ново учебно заведение в страната. 

" Това би трябвало да е пример на съвременно учебно заведение, учебно заведение на 21 век с благоприятни условия за развиване и вероятности ", сподели Иван Портних. 

Сред предпочитаните за морската столица планове е и построяването на многофункционален културен център с експониране на археологията и публично пространство на мястото на Дупката. Вече се приготвя задание за интернационален конкурс, който да избере най-хубавият план за бъдещето на паметната за Варна зона. 

Водещ за тази година ще бъде и планът за реконструкцията и модернизацията на инфраструктурата в " Кайсиева градина ", където предстоят поправки за над 18 млн.лв., добави Иван Портних. 

До края на 2020 година ще приключи и експонирането на археологията, открита в зоните на Шишковата градинка и към постройката на ДЗИ по ул. " Цар Симеон I "  .

Предстои и превръщането на къщата на основателя на Морската градина Антон Новак в музей, добави кметът. 

Днес стана ясно още, че следва строителството на нова детска градина във Варна. Ть ще се назовава " Другарче " и ще ев непосредственост до кметство " Приморско ".   

До края на годината ще приключи и строителството на детска градина " Карамфилче ", която ще има 4 нови групи за 120 деца. 

Предстои проектирането на нова детска градина в Тополи, добави Иван портних и напомни, че неотдавна беше открита новата постройка на детска градина " Иглика " във Виница. 

Останалите най-важни планове за актуалната 2020 година е превръщането на Аспаруховия парк във втората Морска градина на Варна, укрепването на свлачището на " Трифон Зарезан " и възобновяване на остарелия път за Златни пясъци и пробивът на бул. " Сливница " към Автомагистрала " Хемус " през ул. " Атанас Москов ".

Подробности за по-голяма част от плановете вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР