До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна,

...
До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна,
Коментари Харесай

Пеканов: Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, до постигане на Зелената сделка

До края на годината би трябвало да бъде направена законодателна смяна, която да даде дефиницията за енергийна беднотия.

Това съобщи в изявление за БНР вицепремиерът Атанас Пеканов, който дава отговор за ръководството на европейските фондове и напредването на Плана за възобновяване и резистентност.

" Много значима тематика е тематиката за енергийната активност. От години специалистите по целия свят спорят. При нас е изключително значимо, тъй като извънредно доста хора спадат в тази категория и е доста значимо това да се случи, с цел да забравим тези обезщетения на калпак. Трябва да имаме опция да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне. "

България е страната с най-вече енергийно небогати в Европа, добави вицепремиерът.

" Тук ще би трябвало да сме, и предвид на публичното напрежение, допустимо по-щедри и критериите да обгръщат повече хора. "

По тематиката за Зелената договорка и енергийния преход Атанас Пеканов акцентира:

" По отношение на въглищата ще би трябвало да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският метод беше – използвайте газа за директно гориво, с цел да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще би трябвало да обърнем логиката. Ще би трябвало да използваме националния запас – въглищата, в интервала до момента в който реализираме Зелената договорка. Дългосрочно не можем да се откажем от зелената договорка – тя ще ни даде тази самостоятелност. Слънцето, вятърът са наши запаси. Те не се управляват от геополитическите спорове. "

Проектът, обвързван с Министерство на вътрешните работи, ни спъваше да изпратим така наречен фактура, напомни вицепремиерът по отношение на предстоящото първо заплащане по Плана за възобновяване.

" Ако планът на Министерство на вътрешните работи се осъществя сполучливо, чакаме парите през есента – 1,3 милиарда евро. "

По първото заплащане огромна част от знаците са сполучливо покрити, посочи Пеканов.

Относно втория транш по Плана за възобновяване Атанас Пеканов съобщи, че срокът да се изготви законодателството е до декември.

" Това е незабавно, Народното събрание ще има два месеца, в които би трябвало да одобри тези закони. България е поела задължения. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има призната единствено 1 от 22 (мерки – бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи. "

Пеканов разяснява, че по някои тематики работата се движи сносно. Като образец за това той даде правосъдното министерство, назова " по-проблемна " обстановката в Министерството на енергетиката, тъй като там тематиката е " по-щекотлива ", а ведомството се занимава с непосредствените рецесии.

Според вицепремиера в страната има доста проблеми, някои от които са насъбрани през годините, а други – насъбрани в последните месеци.

" И наша отговорност като длъжностен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е неверно усещането, че служебният кабинет би трябвало да провежда единствено изборите. "

Според Пеканов в гласуваните европейски наказания против Русия са оставени " малки врати ", една от които използваме и ние – дерогацията за петрола, като резултатът е, че сега " всяка страна се пробва да се избави сама ".

" В Гърция - рекордни, милиардни облаги на танкерите, които транспортират съветския нефт, защото съветските танкери не могат да го вършат. Германия и Австрия не престават да внасят съветски газ. Такава е обстановката, такава е действителността. Не бих споделил, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за жалост, виждаме, че другите страни го вършат. В кратковременен проект Европа е подвластна от Русия и мъчно може да изкара без съветския газ. "

За предстоящите сложни договаряния с " Газпром " Атанас Пеканов сподели още, че " много ескалираха връзките ни с Русия след изгонването на дипломатите ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР