До края на годината ще може да започнат да бъдат

...
До края на годината ще може да започнат да бъдат
Коментари Харесай

Издаването на новите лични карти с чип може да започне до края на годината

До края на годината ще може да стартират да бъдат издавани новите персонални карти с чип. Това разгласи заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър по отношение на oбществена поръчка, извоювана от немски консорциум, с който беше подписан контракт през декември 2022 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Личните документи от ново потомство ще бъдат създавани по напълно нова идея, която променяла метода, по който ще бъдат издавани персоналните документи - визия, дизайн, високо равнище на отбрана и ще дават отговор на актуалните условия на стандарти за качество. По думите на Димитрова-Бийчър новите персонални документи ще улеснят прекосяването през границите.

 Правителството отсрочва въвеждането на персонални карти с чип Правителството отсрочва въвеждането на персонални карти с чип

На гърба на новите персонални карти ще има фотография на притежателя, което е и част от новите отбрани на документа. На чиповете ще се съхранява електронната еднаквост.

Чиповете в новите персонални карти ще имат четири равнища на отбрана с обособени " ключове " за заключване, по този метод те няма да могат да бъдат отключвани от свободно преминаващи жители и да бъде открадната самоличността на някого, изясни Светлана Ценева, шеф на дирекция " Български документи за идентичност ". Добави, че биометричните данни и електронната идентификация в персоналните карти ще се заключват с обособени ключове. Всеки жител ще има право да избира дали в персоналния му документ да има електронна идентификация.

Няма да има акция за всеобщо подменяне на персоналните карти, няма да има и период за подмяната им, съгласно европейски правилник, жителите на Европейски Съюз могат да употребяват старите си персонални документи до 2031 година

Представители на немския консорциум настояват, че новите персонални документи ще са едни от най-сигурните както в Европа, по този начин и в целия свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР