До края на годината ще има видими резултати срещу фалшивите

...
До края на годината ще има видими резултати срещу фалшивите
Коментари Харесай

Еврокомисар Мария Габриел: Ще има видими резултати срещу фалшивите новини

До края на годината ще има забележими резултати против подправените вести. Направена е първата стъпка-изработване на Кодекс, към който всички заинтригувани страни поемат задължения. Това сподели във Варна българският еврокомисар Мария Габриел. Според нея Европейска комисия си резервира правото да излезе с разбор през декември и в случай че е належащо ще бъдат направени други оферти, в това число и от регулаторен темперамент.

До 2020 година Европейска комисия ще обезпечи 1,5 милиарда евро за развиването на изкуствения разсъдък, като задачата е в същия интервал частните и обществените вложения в този бранш да доближат 20 милиарда евро, сподели още българският еврокомисар.Темата за изкуствения разсъдък ще бъде водеща през идващите 5 години и Европейска комисия би трябвало да има ясна тактика. След 2020 всяка година бюджетът ще бъде 20 милиарда евро за изкуствен интелект. Според Мария Габриел значима част са етичните въпроси, тъй като хората се опасяват, че може изкуственият разсъдък да докара до загуба на работните им места. За това е направена високоекспертна група, която до края на годината ще създаде етични правила-права за изкуствения разсъдък, отговорност и бистрота. „Искам метод, в който индивидът ръководи процесите, той е първоначално и в края“, уточни Габриел. Започнала е работа и за проучване на въздействието на изкуствения разсъдък върху пазара на труда и цифровите умения. Има потребност от експерти и по тази причина в новата стратегия „Дигитална Европа“ са планувани 700 млн.евро за напреднали цифрови умения.

Еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел е специфичен посетител на вискотехнологичната конференция „ Innowave Summit ”, която се организира на 19 и 20 октомври в ДКС във Варна. Според нея форумът към този момент е със славата на най-мащабното високотехнологично събитие за Югоизточна Европа. Тя изнесе лекция за мястото на дамите в софтуерния свят. България продължава да е водач, тъй като 30 на 100 от работещите в бранша са дами при приблизително равнище за Европейски Съюз 16 на 100.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР