До края на годината ще бъдат предложени промени в Закона

...
До края на годината ще бъдат предложени промени в Закона
Коментари Харесай

Цачева: Готвим промени в Закона за българското гражданство

До края на годината ще бъдат препоръчани промени в Закона за българското поданство , сподели в Стара Загора министърът на правораздаването Цецка Цачева. Тя призна, че в Агенцията за българите в чужбина има проблеми в издаването на удостоверенията за персона и генезис .

Повод за думите й е вчерашната акция на спецпрокуратурата, при която бяха тествани пространства на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) в три града. Вчера бе задържано половината управление на ДАБЧ.

От правосъдното ведомство са предложили на вицепрезидента Илияна Йотова да откаже българско поданство при 750 случая. Това е станало единствено от месец май 2017 година до края на юни 2018 г .

 Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина Обновена
Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

По думите й, измежду претендентите за българско поданство има и хора, които участват в разнообразни бази данни за нарушавания, в това число и в Шенгенската осведомителна система. От месец май 2017 до юни 2018 година имаме препоръчани отводи за 93 лица , сподели Цачева.

Причините за отводи са разнообразни - недостатъчност (на комплекта документи - б.р.), липса на задоволително доказателства, недоказаност. Има случаи и на потвърдени посредством криминалогична експертиза погрешни документи. Това значи, че подобен проблем съществува, повтори Цачева.

 Над 20 арестувани от Агенцията за българите в чужбина
Над 20 арестувани от Агенцията за българите в чужбина

Арестувани са част от управлението, ръководителят и основният секретар на АБЧ

Предложенията за промени са в двете посоки за придобиване на българско поданство. Едното е по генезис. Второто - по натурализация посредством така наречен вложения. От Министерството на стопанската система ще дадат мнение да се види действителният резултат от тези вложения, разкриват ли се работни места . До края на годината ще бъдем подготвени, съобщи Цачева.

 Движение за права и свободи желае комисия да проверява по какъв начин се дава българско поданство
Движение за права и свободи желае комисия да проверява по какъв начин се дава българско поданство

Според непознати медии в схемата са забъркани министър и вицепремиер от националистите

Съветът по законодателството е групов орган, в него са представители на Министерство на правосъдието, ДАБЧ, ДАНС, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, ГРАО . Задачата на този групов орган е да уточни изискуемите по закон документи, които излизат с предложение за отвод или приемане на българско поданство, добави Цачева.

 Илияна Йотова отхвърля да е прекратено даването на поданство
Илияна Йотова отхвърля да е прекратено даването на поданство

Твърденията се отнасят за интервали преди сегашния президентски мандат

В Стара Загора тя участва на освещаването на параклис " Света Богородица - Благовещение " в пандиза в града . Новоосветеният параклис е предопределен за околните на лишените от независимост, идващи на рандеву. Изграден е от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от независимост. Митрополит Киприан освети параклиса.

Това не е първият параклис в Старозагорския затвор. Навръх Гергьовден - на 6 май 1994 година, умрелият Старозагорски митрополит Панкратий освети параклиса " Св. Арх. Михаил " в Старозагорския затвор .
До 1994 година в централния корпус е имало дребен храм, също отдаден на светеца. Там е служил отец Симеон Евлогиев, само че след идването на атеистичната власт свещеникът към този момент не е имал право да посещава пандизчиите. В храма са направени килии за наказаните на гибел.

След тази година дядо Панкратий освещава още два параклиса - " Св. Георги " в помощното стопанство на пандиза и " Св. Йоан Рилски " в ТПО - Черна Гора . През 2004 година е осветена черквата " Св. Николай " в централния корпус на пандиза .

" Повече от две хиляди души са приели светото православие тук . Това споделяме, не с цел да впечатляваме със статистика, а с цел да подчертаем още един път нуждата от възпитателната роля на православието в местата за отнемане от независимост. Смятам за благосклонност Божия и привилегия да продължа делото на моя нравствен отец - Панкратий.
Нека да не забравяме, че Бог еднообразно обича праведниците и грешниците, доброжелателен е към всички. Да помним, че няма непростими грехове, с изключение на непокаянието . Да се стремим към положителни каузи, молитва, съчувствие и примирение ", сподели в словото си владиката.

Правосъдният министър Цецка Цачева подари икона на Св. Йоан Рилски и открои ролята на църквата в местата за отнемане от независимост. " Всеки има право на втори късмет, включително и лицата, за които страната е виновна за времето на изтърпяване на наказването им ", сподели тя.

Директорът на Старозагорския затвор старши комисар Иван Карушков благодари на Старозагорската митрополия за положителното съдействие и в частност на отец Йордан Карагеоргиев , на който към този момент 25 години е поверено служението в местата за отнемане от независимост, а също и на арх. Веселин Беров и младата иконописка Зорница Иванова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР