До края на годината с мобилните си телефони ще можем

...
До края на годината с мобилните си телефони ще можем
Коментари Харесай

До края на годината ще ползваме някои административни услуги чрез е-идентификация

До края на годината с мобилните си телефони ще можем да се идентифицираме за потребление на електронни и административни услуги. Това е първото нещо, по което работи Министерството на електронното ръководство, разгласи във Варна отрасловият министър Божидар Божанов.

Той участва на полемиката “Иновации и цифровизация – технологиите на успеха”, проведена от Техническия университет във връзка 60 години от основаването му.

Приложението за електронната идентификация към този момент се създава от " Информационно обслужване ". Стойността на целия план е 1 800 000 лв..

5 институции, които дават най-често употребяваните услуги ще бъдат включени – измежду тях са Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт. Това е един от механизмите, с които жителите да могат да гласоподават отдалечено електронно, сподели още министър Божанов.



Министерството на електронното ръководство оказва помощ на “Български пощи” да се възстановят след хакерската офанзива, доколкото е в пълномощията му, сподели още министър Божанов.

" Български пощи " не са били в обсега на министерството, нито в обсега на ДАНС и никой не ги е проверявал. Днес ще е готово разпореждане на Министерски съвет за вкарването на пощите в обсега на ДАНС, а на следващия ден с съдружните сътрудници ще бъдат разисквани промени в Закона за киберсигурност.

Това, което е предоставно сега на “Български пощи”, е запас в държавния облак, с цел да могат в границите на възобновяване от случая да разчитат на държавна инфраструктура.

Следващата стъпка е отпаданане на удостоверенията, издавани от ГРАО. Вместо да вадим удостворения за адрес и фамилно състояние, администрацията ще ги събира служебно. По отношение на бизнеса, министър Божанов съобщи, че бюрокрацията при заявяване и възобновяване на разрешителни доста ще бъде облекчена.

Автор и фотоси: Нора Бочева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР