До края на годината Русия ще проведе масирана рекламна кампания

...
До края на годината Русия ще проведе масирана рекламна кампания
Коментари Харесай

Русия се готви да похарчи близо 500 000 евро за ударен пиар в България и други страни

До края на годината Русия ще организира масирана рекламна акция в редица страни, измежду които и България. " Россотрудничество " е оповестила три поръчки за 46.6 млн. рубли (около 468 000 евро) за хвалебствени публикации и пиар в страните от някогашния руски блок, Азия и Африка. Те би трябвало да приключат за рекордно малко време - до края на годината остават единствено три седмици, написа.

Според първата поръчка " Россотрудничество " ще похарчи 21.6 млн. рубли (около 214 000 евро) за видео до 30 секунди за съветската помощ за страните получатели на техническа, финансова и филантропична помощ, което ще бъде предавано в 20 страни, измежду които и България и Израел. Във всяка страна видеото би трябвало да бъде показано най-малко 100 пъти. Преди " Россотрудничество " не е поръчвало такава реклама в Израел и България, отбелязва Телеграм каналът " Агенцията ". Сумата обаче наподобява много скромна за мечтаните цели - произвеждане на видео и неговото публикувани в толкоз страни.

Друга част от парите - 12.7 млн. рубли, ще отидат за турове на публицисти от страните от Близкия Изток и Африка, отдаден на проблемите на продоволствената сигурност. Журналистите ще би трябвало да разгласяват най-малко 30 материали за активността на Русия в тези сфери.

В трета поръчка ще бъдат дадени 12.3 млн. рубли (122 000 евро) за реклама в съветските и западните обществени мрежи, огромна част от които са неразрешени в Русия. Рекламата е ориентирана към жителите на страни от Азия, Африка, Близкия Изток, Европа и Латинска Америя - не по-малко от 20 страни. За първи път с изключение на обичайните Средства за масова информация институцията към съветското министерство на външите работи ще употребява и YouTube, Гугъл Discovery и Гугъл.
Работата по трите поръчки би трябвало да завърши до края на 2023 година Според " Агенцията " най-малко от 2019 година " Россотрудничество " не е харчила толкоз пари за осведомителни акции, изключително в толкоз къси периоди. Общият бюджет на ведомството, съгласно уеб страницата за държани поръчки, е към 90 млн. рубли.

Миналата седмица The Economist написа, че пропагандата на Кремъл се е оказала изключително ефикасна в страните от " световния Юг ".

България беше и евентуално към момента е най-уязвимата страна от НАТО и Европейски Съюз за съветска дезинформация и агитация. Проучванията демонстрират, че съвсем половината от популацията симпатизира на режима на Путин преди войната. Този дял е намалял след 24 февруари 2022 година: от 45% през 2021 година на 30% през март 2022 година, съгласно изследване на GLOBSEC. Руската агитация внезапно се усили онлайн след 24 февруари 2022 година, както се вижда в обстоен отчет на Фондацията за филантропични и обществени проучвания. Пропагандата и дезинформацията се популяризират посредством известни онлайн издания, които застанаха на съветската страна в спора, и посредством нови домейни с неразбираема благосъстоятелност, които непосредствено нямат огромна посещаемост, само че наличието им се популяризира всеобщо във Фейсбук. Проучванията демонстрират, че повече от 60% от българите разчитат на Фейсбук като главен канал за информация. Това принуди българското държавно управление да забрани 40 000 IP адреса и домейни, за които се счита, че са свързани с съветски DDOS офанзиви. Българските управляващи също показаха опасенията си пред Мета (собственик на Facebook), че съветската дезинформация и агитация се популяризират в мрежата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР