До края на годината на официално посещение у нас ще

...
До края на годината на официално посещение у нас ще
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Сръбският президент ще посети България до края на годината

До края на годината на публично посещаване у нас ще пристигна сръбският президент Александър Вучич. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която е връчила поканата за визитата от името на президента Румен Радев на Никола Селакович, общоприет секретар на сръбския президент. Вицепрезидентът взе участие в церемонията по откриването на монумент на Христо Ботев в главното учебно заведение в сръбския град Димитровград, което носи неговото име.

Следващото уголемение на Европейски Съюз би трябвало да бъде по посока на Западните Балкани и приобщаването им е и политически, а освен стопански план. Тази позиция е декларирала вицепрезидентът Илияна Йотова при срещата с генералния секретар на президента на Сърбия.

 Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Един ден дружно в европейското семейство ние ще имаме доста по-сериозно лоби в тази част на Европа пред нашите западноевропейски и северноевропейски сътрудници, доста повече ще тежат нашите позиции, тъй като ще имаме една постоянна районна политика.
Сръбската страната ще направи всичко допустимо, с цел да обезпечи равни благоприятни условия и права децата тук да изучавата майчиния си език. В главното учебно заведение, където през днешния ден бе открит бюст-паметника на Ботев, съвсем 100 % от децата учат български, само че без да има обособени паралелки.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: За мен огромната фантазия е да има паралелки на български още от първи клас. Затова доста упорствам да доведем до дъно концепцията за проучване на български език в предучилищна възраст.
След откриването на паметника Илияна Йотова се срещна с възпитаници от локалната гимназия. Бяха положени и венци на костницата на Нешков връх. Там са заровени починалите български и сръбски бойци по време на братоубийствената Сръбско-българска война. Именно символизмът на мястото акцентира и главното обръщение на срещите - историята би трябвало да се учи, само че е значимо и да остане в предишното.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР