До края на годината, може би до месец ноември, всяка

...
До края на годината, може би до месец ноември, всяка
Коментари Харесай

До края на 2022 г. България трябва да реши как ще се включи в силите за бързо реагиране на ЕС


До края на годината, може би до месец ноември, всяка страна членка би трябвало да дефинира по какъв начин ще се включи в новите сили за бързо реагиране на Европейски Съюз. Това сподели в отговор на въпрос на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, зам.-генералният секретар за общата политика на сигурност и защита в Европейски Съюз Чарлз Фрис. Той показа някои аспекти на Стратегическия компас в подкомисията по защита (SEDE) на Европейския парламент.

Стратегическият компас е проект за деяние за подсилване на политиката на Европейски Съюз за сигурност и защита в идващите 10 години. По документа се работи от две години, както в Брюксел, по този начин и в страните членки. Войната в Украйна форсира дебатите. Стратегическият компас беше признат от Европейския съвет в петък. Следващото предизвикателство е използването му.

Основното обръщение на документа е ясният и мощен ангажимент на Европейски Съюз в политиката за сигурност и защита, разяснява Елена Йончева.

Съгласно проекта, Европейски Съюз ще сътвори сили за бързо реагиране, които ще наброяват до 5 000 души и ще работят отвън съюза. Силите би трябвало да бъдат подготвени до 2025 година Те ще се състоят от два съществени детайла – дребни бойни групи, които ще се образуват съгласно типа на рецесията и нуждата от интервенция, както и от профилирани елементи – медицински или други, съгласно качествата на страните членки. Всяка страна в Европейски Съюз би трябвало да дефинира сама с какво ще се включи.

През 2023-2024 година силите ще проведат полеви маневри, каквито до момента не са провеждани в Европейски Съюз, и тогава ще се модифицират, с цел да бъдат по–ефективни, изясни Чарлз Фрис в отговор на въпрос на Елена Йончева. Тя изиска да знае и какви оперативни сюжети се приготвят до края на 2022 година Единият е евакуация – виждате, че може да се наложи на всички места да се организира, а другият сюжет е обвързван със стабилизираща задача. Тя може да е във враждебна среда, в която се постанова да се успокои ситуацията преди да дойдат силите на Организация на обединените нации, да вземем за пример, сподели още той. Не става дума за милитаризация на Европейски Съюз, нито нова НАТО, съобщи Чарлз Фрис.

Стратегическият компас допуска по-големи разноски за отбранителните качества на страните членки, само че също по този начин и по-добро качество на вложенията. През 2020 година за защита са отделени единствено 1,5% от общия Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз или близо 200 милиарда евро. От тази сума едвам 11% са изразходвани в съдействие сред страните членки. Целта е този % да стане 35. До средата на месец май ще бъде подготвен отчет, който ще направи обзор на разликите в Европейски Съюз във връзка с вложенията в отбранителни качества. Ще бъдат препоръчани тласъци, в това число финансови, тъй че да се насърчи координирането сред страните членки, изясни Чарлз Фрис на европейските депутати в SEDE.

Той сподели, че ще се разчита на тяхната мониторингова работа за спазването на уговорките в Стратегическия компас. Всяка година напредъкът по него ще бъде регистриран, а още в края на 2022 година ще бъде направен и нов разбор на заканите за сигурността на Европейски Съюз.

Част от тях са хибридните закани и хакерските атаки, които силите за бързо реагиране също ще могат да обезвреждат. Борбата с тях е измежду целите в Стратегическия компас.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР