До края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще

...
До края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще
Коментари Харесай

Министър Пулев: 32 проекта за общо над 18 млн. лв. са подадени от област Смолян по Плана за възстановяване и устойчивост

До края на годината МИР ще разгласи компаниите, които ще получат финансиране по първата процедура от Плана

Подкрепените предприятия в региона по линия на Българска банка за развиване са 53 за близо 18 млн. лева

От област Смолян са подадени 32 планови оферти за осъществяване на вложения по първата процедура за „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) на обща стойност над 18 млн. лева.По данни предоставени от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГДЕФК) програмата завърши с подадени над 2500 планови оферти от цялата страна за съвсем 1 милиарда лева Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по отношение на интензивността на бизнеса от региона по ПВУ.

„ До края на годината Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ за „ Технологична рационализация “, сподели министърът. Той добави, че към този момент е приключила първата фаза на оценката на всички подадени планови оферти и към финалната фаза не престават над 2000 от тях.

В област Смолян общият брой на подписани контракти по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) за интервала 2014-2020 година е 48 за над 25 млн. лева Основно са подкрепени браншове „ Архитектурни и инженерни дейности; механически изпитвания и разбори “, „ Производство на химични артикули “ и „ Производство на облекло “.

Министър Пулев заяви, че единствено по процедурата за „ Енергийна успеваемост “ в помощ на дребните и междинни предприятия са подписани 12 контракта за над 1 млн. лева с компании от региона и добави, че по мярката за превъзмогване на следствията от COVID-19 са подписани 367 контракта на обща стойност над 8 млн. лева

Подкрепените предприятия в региона, по линия на Българска банка за развиване (ББР), са 53 за близо 18 млн. лева най-вече в браншове „ Преработваща индустрия “, „ Селско, горско и рибно стопанство “ и „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “.

До края на годината МИР работи по четири процедури по ПВУ. Първата – „ Технологична рационализация “ –  към този момент е затворена за кандидатстване. Направена е оценка на всички подадени планови оферти и към финалната фаза не престават над 2000 от тях. Втората – за „ ИКТ решения и киберсигурност “ – е на стойност 30,6 млн. лева и по нея ще може да се кандидатства до 19 декември. Подадените планове към този момент са над 4000.

На 18 ноември  Главната дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР разгласи за публично разискване третата подред процедура по ПВУ– „ Подкрепа за новаторски МСП, отличени с Печат за високи достижения “. Мярката е с бюджет 118 млн. лева.  и е насочена  към компании, които са кандидатствали по европейските стратегии „ Хоризонт 2020 “ и „ Хоризонт Европа “, само че не са получили финансиране. 

Скоро ще бъде оповестена за публично разискване и четвъртата процедура от ПВУ – за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “, която е с бюджет от 200 млн. лева и се чака голям интерес към нея.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР