До края на годината Министерството на финансите ще успее да

...
До края на годината Министерството на финансите ще успее да
Коментари Харесай

Финансовият министър Велкова: Не очаквам бюджетен излишък

До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, само че все още не чакаме преизпълнение. Трябва да се положат оптимални старания от двете приходни администрации (НАП и Агенция " Митници " ), с цел да можем да осигурим и да подсигуряваме осъществяването на приходите. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция служебният финансов министър Росица Велкова.

Доброто осъществяване на бюджета досега евентуално ще се утежни през август. Причината са понижените ставки на Данък добавена стойност на редица артикули и услуги от 1 юли, както и по-големите разноски за личен състав.

Велкова напомня, че към края на юли държавният бюджет е с остатък от 1,5 милиарда лева През август обаче дейно ще се прояви нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното и понижената на 9% за парно и природен газ от 1 юли, както и премахването на акциза за някои горива. " Имаме също и увеличени разноски за личен състав от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август ", отбелязва министър Росица Велкова.

Към тези загуби за хазната би трябвало да се прибавят гласуваната с актуализацията на бюджета от 1 юли отстъпка от 25 ст. за бензин и дизел, мощно повишените данъчни облекчения за деца, новите обезщетения за компаниите и гражданите-потребители на природен газ.

Данните от осъществяването на бюджета към края на юни демонстрират, че до края на годината страната би трябвало да събере по проект още 23 милиарда лева от налози, от които малко над 16 милиарда лева са от Данък добавена стойност. В същото време бюджетът е утвърден с недостиг от 7,6 милиарда лева, което значи, че огромните разноски занапред предстоят.

До края на юли бюджетът непроменяемо бе с остатък главно поради замразените държавни вложения, планувани за тази година. За Велкова по-приемлив е нариантът за съкращаването на разноски вместо покачването на данъчни ставки.

Подготвяме се интензивно за приемане на еврото, като се работи с целева дата 1 януари 2024 година, споделя още Велкова. Създадена е междуведомствена работна група, която да приготви проектозакон за приемане на еврото. Очаква се информационната тактика за еврото да бъде призната в околните седмици. Работи се и на техническо равнище взаимно с Българска народна банка за СЕПА-плащанията. Идентифицирани са всички участници, с които би трябвало да се работи за въвеждане на еврото. Това са всички държавни институции с финансова информация.

" Очаквам задържане на равнищата на инфлацията, само че до края на годината тя ще продължи да бъде двуцифрено число. Очаквам и спад на темпа на напредък на брутния вътрешен артикул на годишна база. Това са упованията и на интернационалните институции - те съответстват с нашите прогнози ", уточни Велкова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР