До края на годината Министерството на финансите ще успее да

...
До края на годината Министерството на финансите ще успее да
Коментари Харесай

Министър Росица Велкова: за следващата година се вижда значителен ръст на разходите в рамките на 6,0 – 6,5 млрд. лева. Ръст в приходите в този размер едва ли ще можем да очакваме

" До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, само че все още не чакаме преизпълнение. Трябва да се положат оптимални старания от двете приходни администрации (НАП и Агенция " Митници " ), с цел да можем да осигурим и да подсигуряваме осъществяването на приходите " – това споделя в интрвю за Българска телеграфна агенция министърът на финансите Росица Велкова.

Тя разяснява още, че месец юли е с остатък от 1,5 милиарда лв., което значи, че приходите надвишават разноските. Оценката на финансовия министър е, че това е доста положително осъществяване на бюджета, само че следва да се има поради, че в доклада на юли не са влезнали дейно понижените данъчни ставки, които бяха признати с актуализацията на бюджета.

Велкова смята, че резултатът от това понижение ще се усети през август. Имаме също и увеличени разноски за личен състав, от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август, добавя министър Велкова.

" Забелязваме повишаване на отклонението от заявените, само че не импортирани доходи. В началото на годината разликата сред заявените и не импортирани доходи е 210 милиона лв., а в средата – 600 милиона лв.. Разликата сред декларирани и невнесени доходи е и в частта за Данък добавена стойност, има и за осигурителните вноски " – отбелязва още финансовият министър.

Уверението на министър Велкова е, че страната ни ще постави оптимални старания да постъпи първото заплащане от 2,6 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност при започване на ноември. " Намеренията ни са в края на август да подадем заявление. Обикновено оценката от страна на Европейската комисия е в границите на два месеца, тъй че можем да получим средства при започване на ноември " – предвижда Росица Велкова.

Служебното държавно управление ще съблюдава бюджетната процедура и ще изготви базов бюджет за 2023 година, в който ще намерят отражение взетите решения от страна на Народното събрание, без да се залагат в базовия сюжет каквито и да било политики, анонсира министър Велкова.

" По груби оценки за поетите задължения за идната година се вижда забележителен растеж на разноските в границите на 6,0 – 6,5 милиарда лв.. Ръст в приходите в този размер надали ще можем да чакаме. Това слага въпроса да се търси решение за преструктуриране на разноските, с цел да не се отиде на смяна на данъчната политика " – декларира служебният финансов министър.

На въпрос нужна ли е актуализация на бюджета министър Велкова дава отговор, че " актуализация на настоящия бюджет може да се прави, единствено в случай че чакаме преизпълнение на приходите. При изискване че все още не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация би трябвало да подвигаме дълга и недостига, а не бихме тръгнали да работим в тази посока ".

Според нея финансиране на спомагателни разноски можем да търсим единствено в тяхното преструктуриране. Затова не е нужна актуализация, тъй като ни се разрешава от Закона за обществените финанси. " Като специалист не бих предложила да се подвигат налози. Препоръчвам усъвършенстване на разходната част на бюджета " – споделя още министърът.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР