До края на годината Комисията за защита на потребителите ще

...
До края на годината Комисията за защита на потребителите ще
Коментари Харесай

КЗП проверява мобилни оператори, банки и фирми за бързи кредити

До края на годината Комисията за отбрана на потребителите ще завърши обзор на общите условия в договорите на мобилните оператори, а при започване на 2023 година ще разиска и резултатите от инспекциите на банки, компании за бързи заеми и лизингови компании.

При определяне на неравноправни клаузи ще се постановат наказания, които може да доближат до 70 хиляди лв., посочи за БНР ръководителят на КЗП Стоил Алипиев.

Предоставянето на услуги, без потребителят да знае за това, е нелоялна комерсиална процедура, разясни той. БНР огласи сигнал за сходен случай, касаещ  обезпечаване на декодер.

„ Сключване на застраховка без желанието на потребителя отвред съставлява тип предварителна продажба “, означи Алипиев.

За нелоялни търговски практики санкциите стигат до 50 хиляди лв., а при наново нарушаване могат да доближат и до 70 000 лева КЗП обаче сега не наблюдава кампанийно нелоялни практики.

„ Това е вторият проблем, който сме дефинирали на пазара. Използването на нелоялни търговски практики, в комбиниране с неравноправните клаузи съществено изяждат приходите на потребителите “, разяснява Стоил Алипиев пред БНР.

В отчетите за обзор на общите условия на мобилните оператори има предложения за премахване на неравноправни клаузи, изясни ръководителят на КЗП  и уточни като такива да вземем за пример извънредно къс период за взимане на решение от потребителя, или обвързване за него да заплаща услуга, която не употребява.

При банките, компаниите за бързи заеми и лизинговите компании процесът ще се забави заради огромния им брой, стана ясно от думите на Алипиев.

Досега са изискани общите условия на към 160 компании. Около 30-40 на 100 от тях към този момент са оценени.

„ Нарушения сигурно има открити. За присъщи на финансовите институции действия, за които те получават възнаградителна рента, спомагателни хонорари, които финансовите институции едностранно постановат на потребителите, годишният % на разноските в някои случаи е по-висок от този, който е нормативно открит. Включително ще проверим самите заеми, когато се трансферират към колекторски компании, дали се трансферира тъкмо това, което е дължимо и дали няма някакви скрити, в допълнение добавени, недължими от потребителите услуги. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР