До края на годината Еврокомисията трябва да одобри тол таксите

...
До края на годината Еврокомисията трябва да одобри тол таксите
Коментари Харесай

Тол такси в България до края на годината

До края на годината Еврокомисията би трябвало да утвърди тол таксите за придвижване по българските пътища. Преди това обаче, във втората половина на септември Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) ще показа 3 разновидността за цените на винетките.

Това заяви за "Монитор " инж. Светослав Глосов, ръководител на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Той напомни, че тол системата ще даде опция да се събират по-високи такси от тежки транспортни средства над 3,5 т, които най-вече схващат пътищата ни.

„ Ще се реализира заслужено възнаграждение “, разясни инж. Глосов.

„ В момента от пътни такси повече пари се събират от леките коли, а те минимум похабяват пътищата. Настилките се разрушават от тежките коли. На един тир му коства да мине през България двайсетина лв., а пред прилежаща Сърбия за същото разстояние се заплаща 100 лева “, напомни той. Междувременно през днешния ден Народното събрание ратифицира съглашението с МБВР за консултантски услуги по тол-системата. То има за цел да подкрепи активността на Агенция „ Пътна инфраструктура” при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси у нас.

Предвижда се АПИ да употребява експертизата на Международната банка за възобновяване и развиване, с цел да извърши сполучливо плана за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за такси у нас. За транспортните средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т таксите ще се събират на база изминато разстояние, а за колите с маса до 3,5 т - на база време, (електронна винетка), стана ясно по време на ратификацията на съглашението.

Реализацията на тол системата се забави с години. На всички процедури се показваха дребни компании, учредявани единствено с цел да пускат тъжби и да бавят въвеждането на електронните винетки. От тол системата, чиято употреба ще стартира следващата година се чака доста увеличение на приходите от пътни такси, предвиждат от АПИ.

През март строителният министър Николай Нанков предвижда, че пътни такси ще се заплащат за потреблението на към 55% от пътната мрежа в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР