До края на годината дългоочакваните медицински хеликоптери ще се включат

...
До края на годината дългоочакваните медицински хеликоптери ще се включат
Коментари Харесай

България ще разполага с медицински хеликоптери още през лятото

До края на годината дълго чаканите медицински хеликоптери ще се включат в незабавната помощ в страната. Авиоотряд 28 ще дава отговор за новите хеликоптери, които ще изхвърчат от военните ни авиобази. Помощта ще бъде безвъзмездна за всички. Подписан е контракт с италианска компания за пазаруването на 6 медицински хеликоптера, до 10 дни стартира и образованието на екипите. Финансирането е по Плана за възобновяване и резистентност.

Самолетите " Спартан " са едни от най-ценните представители на българската въздушна техника, с помощта на тях у нас бяха избавени десетки животи. Освен потърпевши самолетите превозваха и значими органи за трансплантация.

Последният случай, в който е от през вчерашния ден, когато беше осъществена авиомедицинска евакуация на дете от Бургас към София. В началото на януари пък.

Сега активността на " Спартан " -ите ще бъде съвсем напълно сменена от медицинските хеликоптери. Стана ясно, че отговорността по обезпечаване на полетите за незабавна здравна помощ по въздух ще бъде трансферирана от комерсиалното сдружение " България Хелимед Сървисис " към Държавния авиационен оператор.

" При състояние, че тази активност касае живота и здравето на хората, тя би трябвало да бъде осъществявана от държавна конструкция, а не от комерсиално сдружение ", сподели Христо Алексиев - длъжностен министър на превоза и известията.

Първите хеликоптери се чакат до края на годината, само че сега се водят договаряния за наемането на два хеликоптера и екипаж, които да стартират работа още от лятото.

" Всички обеднихме старания по този начин, че още преди приемането на първия хеликоптер, ние да бъдем безусловно подготвени с подготвени медицински екипи, водачи, подготовка на хангари и площадки в лечебните заведения, където тези хеликоптери могат да кацат ", съобщи Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето.

Медицинските хеликоптери, които чакаме и системата за избавяне ХЕМС ще оказват помощ и на активността на Планинската избавителна работа, само че не доста. Причинтата е, че ХЕМС-хеликоптерите не са машини за търсене, а при задачите в планината - преди да спасиш някого, би трябвало да го намериш. Затова на тях им е нужна и другата система - Search and rescue.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР