До края на годината британската икономика ще изпадне в рецесия, ...

До края на годината британската икономика ще изпадне в рецесия,

Колко силно ще се усети рецесията в България?

До края на годината английската стопанска система ще изпадне в криза, както и европейските, в това число и българската. Не се обрисуват позитивни промени с настъпването на зимата. Това разяснява проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра " МИО и Бизнес " в УНСС, в предаването " В развиване " на Bloomberg TV Bulgaria.

" Влизаме в срок на неустойчивост, който благоприятства огромните и пречи на дребните. Това ще бъде комплициран срок, изключително за по-дребните вложители ", уточни събеседникът.

" България е част от европейската стопанска система и то към този момент доста интегрирана. Затова охлаждането на европейските стопански системи ще даде отражение и у нас. Но рецесията в България може би няма да бъде толкова мощна, колкото в страните, които имат мощна взаимозависимост от потреблението на газ ", уточни гостът. Сарийски: Още тази зима инфлацията ще мине 20%Болката от укротяването на инфлацията ще се усети по целия свят

По думите му България е добре подсигурена откъм лични енергийни източници. Но доста зависи и от политическата конюнктура, добави професорът.

Хаджиниколов сподели, че има два типа фактори, които влияят върху стопанските системи - структурни и конюнктурни.

„ Основният систематичен фактор, който влияе, е енергийната промяна. Това са големи инфраструктурни разноски, които оказват въздействие, както на инфлацията, по този начин и на стопанската система “, акцентира проф. Хаджиниколов. Това структурно влияние, по думите му, се взема решение последователно. 

" Има и конюнктурни въздействия - Covid, войната, глобите,- цялостен комплекс от проблеми. Тяхната синергия води до някои стопански разтърсвания и икономическа неустойчивост, която се следи ", уточни професорът.

Той предвижда, че лихвените проценти ще се подвигат от централните банки " умерено " под натиска на приближаващата криза. 

Съществуват ли и какви са методите тази инфлация да бъде обуздана и да не се провокира криза? 

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria .

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg