До края на годината българските производители и потребителите ще плащат

...
До края на годината българските производители и потребителите ще плащат
Коментари Харесай

Екотакса за производство на текстил ще вдигне цените на дрехите

До края на годината българските производители и потребителите ще заплащат екотакса за преработване на отпадъците от текстил.

Евродиректива, която влиза в действие от 1-ви януари следващата година - задължава страните-членки да обезпечат разделно събиране за повторна приложимост и преправка.

Това значи, че екотаксите би трябвало да се вкарат преди тази дата, с цел да могат производителите да финансират събирането и преработването на отпадъка.

Новите европейски правила имат за цел да понижат количествата на отпадъците от текстилната промишленост, която е четвъртият максимален замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Производителите на текстил ще бъдат задължени да покриват разноските за ръководство на текстилния боклук като заплащат продуктови екотакси, изясни Невена Давидова от Българска асоциация кръгообразен текстил.

Разходите за производителите ще оскъпят текстилните произведения и за потребителите.

Ще се засегна сегментът с по-ниско качество на продуктите, за по-качествените артикули не би трябвало да се отрази значително, сподели специалистът.

Очаква се ограниченията да подтикват вложенията в научно-изследователската и развойната активност и основаването на по-издръжливи тъкани и произведения за производството на текстил от текстил.

" Това, което би трябвало да се посочи е законодателната рамка и по какъв начин да се ръководят въпросните продуктови такси ", добави Давидова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР